Hrvatska

OPASNI PO ZDRAVLJE Od početka godine s polica trgovina povučeno 47 proizvoda

S polica hrvatskih trgovina je od početka 2019. godine povučeno 47 spornih proizvodu, dok je u prošlog godini ta brojka iznosila 62, donosi Slobodna Dalmacija.

Treba podsjetiti kako su u posljednjih nekoliko dana s tržišta povučena čak tri proizvoda. Naime, kako je izvijestila Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2. prosinca iz prodaje je opozvan Aseel maslac od povrća podrijetlom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, zbog povećane količine glicidil estera. Tri dana kasnije stigla je obavijest kako se zbog povećane količine histamina opoziva proizvod Tuna komadi u biljnom ulju, 160g kojega na tržište stavlja subjekt u poslovanju s hranom Mesna industrija BRAĆA PIVAC d.o.o., Vrgorac.
Istog dana opozvane su i Alnaturine sjemenke lana, usitnjene 200 g, zbog povećane količine cijanovodične kiseline. Proizvod na tržište stavlja subjekt u poslovanju s hranom Müller trgovina Zagreb d.o.o..

-Prema vrstama opasnosti utvrđeno je da se najveći broj slučajeva u tekućoj godini odnosio na kemijske opasnosti (18) te one mikrobiološke (17), dok su u samo dva slučaja utvrđena strana tijela u hrani, a u 10 slučajeva u pitanju su bile tzv. ostale opasnosti. Kategorija ‘ostale opasnosti’ većinom se odnosila na neispravnu deklaraciju, primjerice, kad prisustvo alergena u hrani nije bilo deklarirano i tome slično – objasnili su za Slobodnu Dalmaciju iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

ZAHVALA TURISTIMA HTZ pokrenuo ‘Thank you’ kampanju na 13 inozemnih tržišta

Dulist

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić izabran za potpredsjednika European Travel Commisiona

Dulist

REZULTATI TURISTIČKE SEZONE Pad manji od očekivanog, 41 posto dolazaka u odnosu na lani

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija