Hrvatska

OPASNI PO ZDRAVLJE Od početka godine s polica trgovina povučeno 47 proizvoda

OPASNI PO ZDRAVLJE Od početka godine s polica trgovina povučeno 47 proizvoda

S polica hrvatskih trgovina je od početka 2019. godine povučeno 47 spornih proizvodu, dok je u prošlog godini ta brojka iznosila 62, donosi Slobodna Dalmacija.

Treba podsjetiti kako su u posljednjih nekoliko dana s tržišta povučena čak tri proizvoda. Naime, kako je izvijestila Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2. prosinca iz prodaje je opozvan Aseel maslac od povrća podrijetlom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, zbog povećane količine glicidil estera. Tri dana kasnije stigla je obavijest kako se zbog povećane količine histamina opoziva proizvod Tuna komadi u biljnom ulju, 160g kojega na tržište stavlja subjekt u poslovanju s hranom Mesna industrija BRAĆA PIVAC d.o.o., Vrgorac.
Istog dana opozvane su i Alnaturine sjemenke lana, usitnjene 200 g, zbog povećane količine cijanovodične kiseline. Proizvod na tržište stavlja subjekt u poslovanju s hranom Müller trgovina Zagreb d.o.o..

-Prema vrstama opasnosti utvrđeno je da se najveći broj slučajeva u tekućoj godini odnosio na kemijske opasnosti (18) te one mikrobiološke (17), dok su u samo dva slučaja utvrđena strana tijela u hrani, a u 10 slučajeva u pitanju su bile tzv. ostale opasnosti. Kategorija ‘ostale opasnosti’ većinom se odnosila na neispravnu deklaraciju, primjerice, kad prisustvo alergena u hrani nije bilo deklarirano i tome slično – objasnili su za Slobodnu Dalmaciju iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist