Aktualno

ONLINE UPITNIK ISPUNITE DO ČETVRTKA Želite li ukinuti ljetno računanje vremena?

ONLINE UPITNIK ISPUNITE DO ČETVRTKA Želite li ukinuti ljetno računanje vremena?

Nije ostalo puno vremena za ispuniti upitnik Europske komisije putem kojeg se građani EU mogu izjasniti na temu ljetnog računanja vremena.

Naime, do 16. kolovoza traje javno savjetovanje s građanima na ovu temu jer se Komisija obvezala da će prikupiti mišljenja europskih građana, dionika i država članica o mogućim promjenama ljetnog računanja vremena.

-Zbog brojnih zahtjeva građana, Europskog parlamenta i određenih država članica EU-a Komisija je odlučila ispitati funkcioniranje ljetnog računanja vremena u EU-u i procijeniti treba li ga mijenjati. U tom kontekstu Komisiju zanimaju mišljenja europskih građana, dionika i država članica o ljetnom računanju vremena u EU-u i o njegovim mogućim promjenama – ciljevi su ovog savjetovanja, a sve što trebate napraviti jest ispuniti online uputnik i poslati ga, a detalje potražite ovdje.

Treba podsjetiti kako je u veljači 2018. Europski parlament donio rezoluciju u kojoj od Komisije traži da provede detaljnu procjenu Direktive te da, prema potrebi, pripremi prijedlog njezine revizije. U rezoluciji se potvrđuje da je „od presudne važnosti uspostaviti jedinstveno računanje vremena u EU-u i nakon ukidanja sustava polugodišnjeg pomicanja sata”.

Stoga se Komisija obvezala da će procijeniti dvije glavne opcije politike koje bi osigurale usklađeno računanje vremena: zadržavanje sadašnjeg ljetnog računanja vremena u EU-u i ukidanje pomicanja sata dvaput godišnje u svim državama članicama i zabranjivanje periodičnog pomicanja sata; to ne bi utjecalo na odabir vremenske zone te bi svaka država članica i dalje sama odlučivala hoće li trajno zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena (ili neko drugo).

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist