AktualnoKoronavirus u Hrvatskoj

ONI SU SPREMNI U Općoj bolnici prošli obuku i uveli protokol

ONI SU SPREMNI U Općoj bolnici prošli obuku i uveli protokol

Tri slučaja koronavirusa potvrđena su u Hrvatskoj. Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ovog četvrtka, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u tijeku testiranje nad 131 osobom. Je li sustav doista spreman, pitaju se ovih dana brojni naši sugrađani koji prate cijelu situaciju nastalu zbog koronavirusa, posebno zbog turističke sezone koja je na pragu.
— Nije to nešto što bi nas iznenadilo – govori nam dr. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, naglasivši kako je ova zdravstvena ustanova u svakodnevnom kontaktu s nadležnim Ministarstvom.
— Nabavili smo zaštitni materijal i zalihe su, što se tiče dubrovačke bol­nice, naših pacijenata i djelatnika sasvim adekvatne u ovom trenutku. Kolege infektolozi imaju 24-satno dežurstvo, uvedeno još prije dvije godine, kadrovski smo ekipirani tako da se u svakom trenutku u bolnici nalazi liječnik koji se bavi zaraznim bolestima – ističe dr. Bekić.
Istaknuo je kako postoji i poseban protokol dolaska pacijenata sa sumnjom na koronavirus.
— Većinom se osobe pod sumnjom, a to su one koje su bile u zonama gdje je zabilježen koronavirus, epidemio­loški obrađuje već i prije dolaska u RH. Imali smo takve primjere s pomorcima, odnosno putnicima s Dalekog Istoka te je i prije njihovog dolaska već pripreImali smo takve primjere s pomorcima, mljen protokol. Što se tiče drugih paci­jenata, koji bi bili izvanredni, ukoliko dolaze vozilom Hitne pomoći, takvi bi se pacijenti najavili te bi išli posebnim protokolom. Imamo posebni ulaz u bolnicu sa stražnje strane za pacijente sa sumnjom na kapljične virusne infek­cije gdje spada i koronavirus. Oni dakle ulaze na poseban ulaz te se ne miješaju s drugim pacijentima. Imamo i trijažnu ambulantu gdje bi se opet svi pacijenti sa sumnjom na kapljične bolesti odmah odvojili. Postoje precizne upute i razra­đen sustav, kao i određene prostorije za izolaciju takvih pacijenata u odnosu na sve ostale zarazne pacijente. Sada je pitanje koliko bi zaista u stvarnosti bilo pacijenata koji imaju sumnju na koro­navirus – navodi nam ravnatelj Bekić. Napominje kako bi u slučaju postojanja određenog broja pacijenata s korona­virusom, dokazanim ili pod sumnjom, obustavili kompletan hladni program, baš kao što je to bio slučaj prošle godine s epidemijom gripe. ­
— Poduzeli bismo sve mjere, obusta­vili hladni program i potpuno reducirali bilo kakve posjete bolnici te se ponašali u skladu sa situacijom – govori nam dr. Bekić.
Važno je za istaknuti kako je čak 185 djelatnika bolnice prošlo edukaciju pa i po pitanju korištenja zaštitne opreme. U to su uključeni svi odjeli čiji se djelatnici mogu susresti s kapljičnim infekcijama – Objedinjeni hitni bolnički prijem, Pedi­jatrija, Pulmologija, Infektologija, ORL i higijenski servis te sve glavne sestre svih odjela dubrovačke bolnice.
— Djelatnici koji su najviše na udaru, odnosno djelatnici s odjela na kojima postoji mogućnost da se sretnu s paci­jentima s takvom simptomatologijom prošli su kompletnu edukaciju i oni su spremni – zaključuje dr. Bekić.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista 26. veljače 2020.

ONI SU SPREMNI U Općoj bolnici prošli obuku i uveli protokol

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist