Natrag
22.2.2019 07:16

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Oni imaju kromosom koji ih sve veže”

23.3.2013 @ 14:09 Ana Prohaska Zanimljivosti
19;19

Podijelite:

Okupili smo se u ovim prostorijama kako bismo obilježili ovaj svjetski dan sindroma Down. Ovaj dan simbolično se obilježava 21. ožujka, označavajući 3 kromosom na 21 paru kromosoma, koji je zajednički svim osobama s Down sindromom – istaknula je danas okupljenima Katja Mišeta, predsjednica Udruge za Down sindrom DNŽ.

Naime, Ujedinjeni Narodi su 2011. godine prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se prvi dan proljeća označava kao Down Day. Ovo je jedan od ključnih trenutaka kojim se želi ukazati na prava osoba s Down sindromom.

Republika Hrvatska bila je kosponzor ove akcije i vrlo je aktivno podupirala izglasavanje obilježavanja dana ovog sindroma. Naime, jedno od 650 djece rađa se s ovim sindromom, te se on može pojaviti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju i navike roditelja.

Udruga za Down sindrom DNŽ djeluje na području grada i županije već skoro pet godina. Trenutno okuplja 58 članova i 25 djece s Down sindromom u dobi do 16 godina. 32 člana su roditelji udruge, a od danas su i novi članovi u udruzi te se tako broj povećao. 20.ožujka osnovala se u Vinkovcima još jedna udruga, tako da naša više nije najmlađa.

Druženjem su se iz Udruge zahvalili svima koji su im pomogli u radu, te podijelili svima kreativne radove koje su napravili članovi i starija djeca Udruge.

– Djeca imaju prvenstveno naše gene, a onda taj kromosom koji ih sve veže. – zaključila je Mišeta.
 
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana