DuList IN

One ručnim radovima pomažu najstarijima!

One ručnim radovima pomažu najstarijima!

Pri Matici umirovljenika Montovjerna djeluje art klub koji okuplja vrijedne gospođe koje se bave izradom raznovrsnih ručnih radova. U njihovom klubu nema čega nema, a njihove radove ponudit će 12. prosinca na prigodnoj lutriji u 17 sati,

od koje će prihodi ići za socijalno ugrožene umirovljenike na Montovjerni.

– Oduvijek sam se nečim bavila i nešto radila rukama, ali intenzivno ručne radove izrađujem tridesetak godina. Počela sam s malim buketima od raznih traka,  pa sam radila s krep papirom kojeg sam pituravala. Tokom rada ideje mi same padaju na pamet. Same od sebe dolaze i ja ih samo realiziram – rekla nam je Hiba Pervan koja je od početka članica art kluba.

– Već 13,14 godina u našoj Matici na Montovjerni  otvorena je radionica kojoj se priključilo puno žena. Sve su bile rukate,  radile smo sve što bi vidjele. Prvo vrijeme smo radove prodavale, no nikad ih nismo mogle prodati onoliko koliko smo mislile da vrijede. Stoga nam je došlo napamet da napravimo lutriju. Svaka je dobitna. Jednu bi lutriju napravile za Svetoga Nikolu, a drugu za Uskrs. Skupljeni soldi idu za pomoć onima kojima su potrebni, a to su naši umirovljenici. Sada nas ima svega tri – Ana Greget, Rozeta Jemin i ja. Dosta nam je članica zauzeto, mnoge su i none tako da nas je ove godine manje u klubu. Nažalost dvije su nas napustile. Bile su jako vrijedne i rukate, ali godine i bolest čine svoje – dodala je Hiba Pevan ističući kako je za lutriju sve spremno.

– Uradile smo jako puno, podijelile smo se. Sve je ovo naših ruku djelo – naglasila je.

– Imamo lijepih stvari, a cijene će biti simbolične. Dogovorile smo da će lutrija biti oko 15. prosinca pa neka naši sugrađani dođu u našu baraku i vide čime se sve bavimo. I naravno neka kupe našu lutriju jer ti novci idu za naše najugroženije umirovljenike. Posjetimo ih između Božića i Nove Godine, odnesemo im poklone i naravno nekoliko stotina kuna – dodala je Ana Greget.

– Dosta se u radu koristim Internetom. Vidim nešto, zapišem i od toga napravimo nešto sasvim drugo. Ne kopiramo ideje, već sve radimo na svoj način. Ni ne možemo sve raditi jer nam ruke nisu kao što su nekoć bile – dodaje Hiba Pervan koja posebno voli izrađivati vrećice sa motivima konavoske nošnje.

– Konavoske motive uklapam u razne stvari. Za svoju dušu. Vez više ne radim jer ne mogu, ali zato izrađujem vrećice s motivima muške ili ženske konavoske nošnje. Dakle, detalje koji su najupečatljiviji. Radim i kolutove za salvete sa sličnim motivima, te male vrećice sa slikom Grada u koje stavljam lavandu. Njih poklanjam – dodala je.

Ana Greget pak izradom ručnih radova bavi se već punih sedam godina.

– Radim sve. Drago mi je raditi sa staklom. Posebno mi je drago raditi vijence, odnosno aranžmane za vrata za blagdane. Vrlo su jednostavni i jeftini, a vrlo su lijepi. Izrađujemo ih od starih novina i papira koje imamo doma. Trgamo i pravimo te aranžmane. Radim i boce od špage, pa ih lijepim salvetama, onda ih ukrašavamo zlatnim markerima. S obzirom da sam član ULIPUD-a odnesem te radove i na izložbu – zaključuje Ana Greget.
 

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović