Natrag
20.2.2019 00:30

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘Omogućite istospolnim zajednicama posvajanje’

3.12.2013 @ 18:55 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Sanja Juras, koordinatorica Kontre, Ljubomir Mateljan, koordinator Rišpeta, te Biserka Momčinović, za Žensku mrežu Hrvatske uputili supriopćenje vezano za provedeni referendum.

-Državne institucije – Hrvatski sabor i Ustavni sud svojim su neodgovornim ponašanjem dopustile da se o pitanju manjinskih ljudskih prava raspiše referendum. Ni jedna državna institucija nije zauzela stav vezano za samo referendumsko pitanje, ni stala u obranu ustavnih vrednota ravnopravnosti i poštivanja ljudskih prava. Odredbe Ustava štite ravnopravnost  svih građana i građanki. One štite pripadnike svih manjina, a to znači kako pripadnike nacionalnih manjina, tako i LGBT osobe. Hrvatski sabor i Ustavni sud direktno su odgovorni za činjenicu da je diskriminativna definicija braka koja isključuje istospolne parove ušla u Ustav. Prije svega tražimo od državnih institucija da u budućnosti poduzmu sve mjere kako bi se takva definicija uklonila i osiguralo pravo na brak istospolnim parovima – istiću u priopćenju. Uz ostalo istiću kako je Vlada zauzela jasan stav da neće raspisati referendum o pravima nacionalnih manjina, jednako kao što Vladi zasigurno nikada ne bi palo napamet da uskrati pravo na posvajanje djece pripadnicima nacionalnih ili primjerice vjerskih manjina.
-Poručujemo Vladi, Hrvatskom saboru i Ustavnom sudu da je jako opasno raditi političke kalkulacije s ljudskim pravima. Državne institucije su izravno odgovorne za položaj osoba koje žive u istospolnim obiteljima kao građana drugog reda u Hrvatskoj i za stvaranje negativne atmosfere spram LGBT osoba u društvu. Tražimo od državnih institucija da preuzmu odgovornost za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba u Hrvatskoj.
 
U pogledu zaštite istospolnih obitelji od državnih institucija tražimo:
1. da registrirane i neregistrirane istospolne zajednice reguliraju kroz Obiteljski zakon i ravnopravno u svim segmentima sa brakom i izvanbračnom zajednicom, uključujući posvajanje djece;
2. da prestane diskriminacija svih parova bez djece u pogledu nasljeđivanja.
Tražimo da bračni drug, odnosno istospolni partner ne dijeli nasljedstvo sa roditeljima preminulog partnera.

U pogledu rada na suzbijanju diskriminacije od državnih institucija tražimo:
 
1. da usvoje Nacionalni program za suzbijanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta, kao što je najavio Ministar pravosuđa prije gotovo tri godine na sastanku s predstavnicima LGBT organizacija;
2. da se uvede sustavni spolni odgoj u škole i uklone svi diskriminativni sadržaji iz nastavnih programa i školskih udžbenika koji se koriste u javnim školama;
3. da se dosljedno provodi Zakon o suzbijanju diskriminacije, te da se izvrši posebna edukacija sudaca za njegovu primjenu vezano za slučajeve diskriminacije na temelju spolne orijentacije. –zaključuju.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana