Zanimljivosti

Ommmmbla je izvor života i životne radosti

Ommmmbla je izvor života i životne radosti

Udruge Čovjek na Zemlji i HPD Sniježnica pozivaju sve zainteresirane da sljedeće dvije subote provedu aktivno uživajući u prirodnim ljepotama rijeke Omble.  

Kroz 'Mjesec hrvatskih rijeka' WWF predstavlja 'Sedam riječnih čuda Hrvatske', koji se ističu zbog svoje bogate biološke i krajobrazne raznolikosti. Muru, Dravu i Dunav kao bisere kontinentalne Hrvatske; Savu s najvećim nizinskim poplavnim šumama i iznimnim primjerom ljudske prilagodbe poplavama; Zrmanju od koje svi ostaju bez daha; Neretvu kao jako vrijednu i zanimljivu smaragdnu rijeku; te Omblu, najkraću svjetsku rijeku čiji je izvor centar špiljske biološke raznolikosti Dinarida.
Na relativno malom području Hrvatska ima iznimno očuvane prirodne ljepote i visoku biološku raznolikost u odnosu na ostale članice Europske unije, kojima treba pokazati kakve prirodne bisere EU dobiva sa svojom novom članicom. WWF je ovom prigodom izdao brošuru kojom želi stanovnicima Hrvatske i Europske unije približiti prirodne ljepote rijeka Hrvatske, a koju će dobiti i svi sudionici događanja na Ombli.  

Poslat će se povelja ministru Zmajloviću

Tijekom kampanje organizirano je i potpisivanje 'Povelje o hrvatskim rijekama' koja će se 14. srpnja predati ministru zaštite okoliša Mihaelu Zmajloviću kao poruka hrvatskih građana o važnosti zaštite i održivog korištenja hrvatskih riječnih bisera.
Kampanji koja ja započela 19. lipnja a trajat će do 14. srpnja, pridružile su se i dubrovačke udruge Čovjek na Zemlji i HPD Sniježnica, koje su u suradnji s 'Outdoor Croatia', agencijom za pustolovni turizam, organizirale niz aktivnosti iznad, na, u i oko Omble.
-Ombla je hrvatski krški fenomen, rijeka od iznimnog značaja ne samo za Grad Dubrovnik. Ombla daruje Gradu pitku vodu, a njen jedinstven prirodni krajobraz pruža brojne mogućnosti za aktivan boravak na otvorenom.  Istovremeno, rijeka je ugrožena planiranim gradnjama, ali i nedostatnom zaštitom cjelokupnog sliva koji se dobrim dijelom nalazi van granica Hrvatske. Naime, krški slovovi su iznimno ranjivi obzirom da tanak sloj tla osigurava samo malu količinu filtracije. Sve štetne tvari sa svakog izvora onečišćenja u razmjerno kratko vrijeme dođu do izvorišta, tako da je jedini način da se očuva pitka voda-povećana briga o zaštiti okoliša na cijelom području sliva – poručuje Lado Pletikosić iz udruge Čovjek na Zemlji.

Planinarski pohodi i posjet Vilinoj špilji

 -Prošli vikend organiziran je Planinarski pohod do Golubova kamena, vrha podno kojeg izvire Ombla. Ishodovali smo potvrdu od HCR-a da na planinarskoj stazi kojom se od izvora Omble, preko sela Stara Čajkovica penje do vrha nisu utvrđene minski sumnjive površine, te smo pristupili njenom uređenju. Subotnji uspon bio je obilat vodom, kako i dolikuje prvom danu proslave Mjeseca hrvatskih rijeka, ali gotovo 30 planinara ni kišno vrijeme nije omelo od pohoda na vrh s kojeg se pruža uistinu impresivan pogled na cijelu Rijeku Dubrovačku. Uspon nije suviše zahtijevan, te bi se uz uređenje samo jedne kraće dionice na kojoj je došlo do urušavanja suhozida i redovno održavanje, staza mogla pretvoriti u iznimno atraktivno mjesto za aktivan boravak u prirodi, dostupno svim našim sugrađanima i gostima – ističu organizatori.
-Nedjelja je bila dan za speleološki obilazak Viline špilje, najdulje špilje obalne Hrvatske.  Prilaz je zahtjevan ali nije bilo nikakvih problema obzirom da je trasa bila pripremljena i osigurana na najopasnijim mjestima od strane članova HGSS-a Stanica Dubrovnik.  Špiljski sustav Vilina Špilja-Izvor Omble do sada je istražen u duljini od preko 3.500 metara i osim posebno lijepih špiljskih formacija, karakterizira ga iznimno značajna i vrijedna, reliktna i endemična kopnena i vodena fauna, koja bi planiranim zahvatima bila ugrožena, dok bi srednja etaža  postojećeg špiljskog sustava bila potopljena. U špilji nas je dočekao veliki broj šišmiša koji su i najzaslužniji za tako bogatu špiljsku faunu. Još jednom su nam pokazali da su korisna-hrane se uglavnom insektima,  i bezopasna bića-svi smo se vratili iz špilje s točno onoliko kose s koliko smo i ušli – uz osmijeh nam priča Lado.

Uživajte u jedinstvenoj panorami

-Proslava se nastavlja već ovu subotu, 6. srpnja, kada će ujutro s Komarde put izvora Omble krenuti kajakaška tura zamišljena kao simbolična zahvala Grada rijeci koja mu svojom pitkom vodom život daje. Jedinstvena prilika da aktivno uživate u najatraktivnijim gradskim panoramama i prirodnim ljepotama Omble iz malo drugačije perspektive – ističe Lazar Badanjac, predsjednik HPD Sniježnica.  
-Popodnevni sati nude neviđeni spektakl! U 16:45 krećemo s izvora Omble, istovremeno i planinari i biciklisti i kajakaši. Zalazak sunca na Golubovu kamenu, biciklistička uživancija po kamenim pločama Starog dubrovačkog vodovoda ili pak kajakaški buk na slapu Omble i zalazak sunca pod zidinama? Sve to biti će snimano iz zraka (kamerama montiranim na mali helikopter) kako bi složili video kojim ćemo promovirati Omblu kao naše prirodno blago, jedno od 7 riječnih čuda Hrvatske. Pridružite nam se! – poziva Lado.

Za kraj, đir biciklom

Organizatori napominju da je biciklistički đir trasom Onofrijeva vodovoda, osim početnog uspona, zahtjevan samo na pojednim dionicama zbog malo grbavije podloge i adrenalina koji se može pojaviti pri pogledu na provaliju iznad koje se biciklira. Međutim, ističu da je riječ o jednoj od najatraktivnijih brdskih biciklističkih staza u regiji.
-Za kajakašku turu vlada neviđen interes. Brzo se proširio glas da organiziramo kajakarenje od Grada do Omble i prijave su počele stizati i prije nego smo događanje službeno najavili. Za povratnu turu s izvora Omble do Komarde ima još nekoliko slobodnih mjesta, a detaljnije informacije mogu se pronaći na Facebook stranici 'Čovjek na Zemlji' ili dobiti putem kontakt e-maila. Tura je dugačka gotovo 15km što traži dobru fizičku spremu. Velik broj prijavljenih govori da kajakarenje, zasluženo, postaje sve popularnije i da su ljudi uvidjeli ljepotu ovog načina istraživanja obala našeg mora i rijeka Voditelji puta su kajakaši iz 'Outdoor Croatia', koji će pred polazak sve sudionike upoznati s opremom i osnovnim tehnikama nužnim za ugodno i sigurno bavljenje ovim sportom.
-Zadnji vikend događanja na Ombli u okviru Mjeseca hrvatskih rijeka, u subotu 13. srpnja, učinit ćemo još jednom Biciklistički krug oko Rijeke Dubrovačke, s izvora Omble do izvora Šumeta, od kud je preko vodovoda izgrađenog 1442. godine u Grad dovedena tekuća pitka voda. Prve dvije, tom prigodom izgrađene javne fontane, kao i očuvani dijelovi Onofrijeva vodovoda ostali su trajan spomenik graditeljskoj vještini i napretku koji je temeljen na mudrom korištenju prirodnih resursa. Čuvajmo Omblu, jer ona je izvor života i životne radosti! – poručuju iz udruga Čovjek na Zemlji i HPD Sniježnica.

U prilogu možete preuzeti brošuru svih aktivnosti u toku kampanje 'Mjesec hrvatskih rijeka' na Ombli.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist