Vaše vijesti

Ombla ide u EU, ali bez hidroelektrane

Ombla ide u EU, ali bez hidroelektrane

HEP je najavio mogućnost gradnje HE na Ombli ali je zaboravio da Vlada RH treba donijeti odluku. Ovim putem još jednom apeliramo na Vladu RH da odustane od izgradnje HE na Ombli.

Je li HEP-u poznato mišljenje ministra zaštite okoliša i prirode Mihajla Zmajlovića koji je javno iznio stav da je projekt upitan radi očuvanja okoliša i poštivanja EU direktiva još dok su rezultati angažiranih stručnjaka WSP i B&V bili neslužbeni tj. početkom veljače 2013. godine?

HEP požuruje ovakvu gradnju pred ulazak RH u EU, samo ne znaju da na jednim ulaznim vratima piše DIREKTIVE O STANIŠTIMA, a na drugima ZABRANJEN ULAZ TKO TO NE POŠTUJE.

Poznato je da je 19.11.2012. godine naglo odgođena prezentacija nalaza tvrtki WSP i B&V koje su angažirali HEP i EBRD kao kreditor. Dodatna istraživanja o bioraznolikosti uvjetovao je EBRD. Rezultati nalaza su trebali biti predstavljeni MZOIP ali do ministra nisu ni došli niti je znao zašto su otkazani.

Pitamo se je li se naglo prekidanje prezentacije dogodilo jer su rezultati nalaza bili izrazito negativni, a što nije išlo u prilog HEP-u?
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović dan nakon što je HEP u Dubrovniku imao prezentaciju projekta za novinare  ponovno je izjavio:
"u toj studiji je navedeno vrlo jasno da – kada bi se zahvat provodio, odnosno kada bi se hidroelektrana gradila po postojećoj projektnoj dokumentaciji – onda je nedvojbeno da će ona dovesti do uništavanja dijela ekološke mreže i da ta projektna dokumentacija, postojeća, koja je iz kraja 90-ih godina, nije usklađena s europskim direktivama – europskom Direktivom o staništima".

Nadalje EBRD temeljem žalbe koju je uputila Zelena akcija pokrenuo je postupak revizije odluke o kreditiranju. Rezulati revizije odluke o kreditiranju EBRD-a još nisu završeni ni objavljeni. Zaključujemo kako kredit još uvijek nije odobren (još uvijek nije predviđena isplata). EBRD ne financira projekte koji ne poštivaju EU DIREKTIVE O STANIŠTIMA tj. projekte koji su štetni za okoliš, a koji bi mogli ugroziti endemske vrste i staništa.

Napomenimo da je područje Vilina Špilja – Ombla izvor i Vilina špilja i šire područje Paleoomble predloženo je za ekološku mrežu  Natura 2000. (ekološka mreža sastavljena od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije).

Puno prije nego su započela dodatna istraživanja iz HEP-a su i tada tvrdili kako je projekt idealan, a sad kad su se pojavili rezultati, HEP je negativne nalaze pokušao uljepšati mjerama ublažavanja štetnih posljedica zahvata, iz čega proizlazi da su i sami priznali da je projekt štetan. Ali ni mjere nemoraju biti uspješne i o tome će se odlučivati.

Istog dana kad je HEP hvalio projekt novinarima (14.3.2013) stanovnici Komolca i Rožata doživjeli su poplavu u svojim domovima tijekom cijelog dana, a koja se nije smirivala ni tijekom noći. Inače na ovom području poplave su česta pojava.
Ponovno napominjemo da je projekt štetan i opasan za stanovništvo radi mogućih poplava, plimnih valova i potresa na koje su upozorili znanstvenici. Stanovnici Rijeke dubrovačke se pitaju hoće li doživjeti sudbinu Kosinjske doline gdje se HEP-ovim projektom planira preseljenje i naselja i groblja?

Nastavak slijedi…
 
U ime članova GRAĐANSKE INICIJATIVE "SPASIMO OMBLU I NJEZINE STANOVNIKE"
Ljubica Matović i Katarina Matović
 
 
 
 
 

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist