Aktualno

“Ombla” ide dalje

"Ombla" ide dalje

Povodom aktualne moguće izgradnje HE Ombla danas su u emisiji Pogledi Radio Dubrovnika govorilo upravo o toj temi.

-Tragom nedavnih natpisa u novinama istaknula bih da rješavanje imovinsko-pravni odnosa sa vlasnicima zemljišta radi naša stručna služba, dužnost nam je da sve vlasnike informiramo o ponudi za otkup zemljišta, a ona je rezultat procjene ovlaštenih sudskih vještaka, za građevinsko i za poljoprivredno zemljište i to je bio temelj za ponudu. To je prvi korak i slijedi sada želja i namjera da se s vlasnicima ostvarimo partnerski objekt – istaknula je uvodno direktorica sektora za razvoj HEP-a Ljubica Cvenić.
Jučer su i udruge za zaštitu okoliša tražili od Vlade da odustane od izgradnjeHE Ombla i na taj način izrazili podršku mještanima u borbi protiv HE Ombla. Cvenić se osvrnula i na Studiju za okoliš iz 1999.

– Stdija utjecaja na okoliš izrađena je, no ako je stara ne znači da nije kvalitetna. Mišljenja smo da je to kvalitetna studija, što je potvrdila  komisija koja je na nju dala pozitivno mišljenje.  Na temelju toga dobivena je lokacijska, načelna, te građevinske dozvole potrebne za početak gradnje.

Tomislav Paviša, voditelj projekta HE Ombla obrazložio je način izgradnje HE Ombla, istaknuvši kako seizmičnost toga područja nije ugrožena.
-Treba razlikovati 2 stvari. Postoji prirodna i inducirana seizmičnost. Kada se gradi jedna brana onda zarobljavanjem i eksplozijom zraka u plitkim dijelovima javljaju se sitni potresi kojeg ne osjetimo, a povezani su za akumuliranom vodom. U Ombli je voda i sada akumulirana i mi 25 godina imamo osmatračku stanicu i nijedan potres u vezi s vodom nije registriran. Prirodna seizmičnost je takva kakva jest. Na profili brane svi tlakovi dovode da se blokovi zbijaju, i u potresu nastoje se približiti. Da je obratno, onda bi se izbjegavala gradnja ovakvih objekata – naglasio je Paviša dodavši kako su podzemni objekti u potresu sigurni jer su ukliješteni.

-Dođe li do pomaka od dva centimetara i počne li u kojem slučaju voda teći, neće doći do poplavnog vala, a ona će nastaviti prirodno teći, bez da ugrožava naselja.  Stanovnica Rijeke dubrovačke Ljubica Matović postavila je pitanje što se radi po pitanju nove Studije utjecaja na okoliš jer je EBRD uvjetovao novu, kako je dobivena lokacijska dozvola na osnovu 84 parcele poljoprivrednog zemljišta. Dodala je kako prilikom izmjera terena vlasnike nitko nije kontaktirao, niti je organizirano kvalitetno javno izlaganje.
-Ne radimo novu studiju, već ulažemo sredstva u izradu dobrih elaborata, radi dodatnih istraživanja. Cilj je da se prepoznaju eventualne dodatne mjere koje možemo ugraditi u naša rješenja i ublažiti utjecaj na okoliš. One će biti dio Akcijskog plana zaštite okoliša kojeg smo počeli raditi. Što se tiče lokacijske dozvole ona je naknadno dobivena od nadležnog Ministarstva, zatim načelna i građevinska dozvola s kojima projekt ide dalje. Predočili smo nalaze vještaka kao polaznu točku procesa izvlaštenja. Ovdje nije riječ uzmi ili ostavi – naglasila je direktorica sektora za razvoj HEP-a Ljubica Cvenić.

Ljubicu Matović zanimalo je jesu li učinjena istraživanja kosina i dubinska analiza od poplave.  
-Oko izvora Ombla nema nijedno klizište. Prvo je oko Čajkovice i Župe dubrovačke. Oni su potencijalna opasnost, a na Ombli mjerimo pomake koji su minimalni i riječ je o stabilnom području. Studije analize kosina i dubinska analiza od poplave su završene i mogu se naći na internetskim stranicama – odgovorio je direktor projekta Tomislav Paviša.

Odvjetnik Dubravko Arapović osvrnuo se na proces izvlaštenja istaknuvši kako se ne govori o kategorijama uzmi ili ostavi, već se sada slijede pregovori i dogovori sa vlasnicima.
-Ne radi se o nikakvoj prisili i svaki vlasnik može se informirati o cijenama, projektu, mjestu koji će trebati za otkup, koja zemlja treba za pristupne puteve – naglasio je Arapović dodavši kako se radi o hidroelektrani ispod zemlje i za nju nema građevinskih zahvata na zemlji.

– Zasada smo  razgovarali sa 10 do 15 vlasnika koji se još nisu očitovali o ponuđenoj cijeni. Ta cijena je za svaku ponuđenu česticu, a hoće li djelomično ili u cijelosti biti potrebna, ovisi o projektu, jer se radi o 2 pristupna puta, a ne nekom građevinskom zahvatu veliki razmjera – pojasnio je Arpović.  
Stalni sudski vještak za procjenu zemljišta Niko Obrvan obrazložio je način na koji je došao do sudske procjene zemljišta poljoprivrednog zemljišta.

-Moja procjena za ove čestice zemlje između 4. i 6. klase iznosi 38, 4 kune po metru kvadratnom. Građevinskog zemljišta ima svega 1500 do 2000 kvadrata, riječ je o jednoj kući koja ima uredne papire, te jednom objektu koji nema uredne papire. Ja sam radio procjenu samo poljoprivrednog zemljišta – naglasio je Oberan. No, s njime se nije složila Marija Kisić Kamić koja je dodala kako ne postoji zakon za izradu tržišne vrijednosti zemljišta, već je on to radio informirajući se o cijenama u Metkoviću.

-RH nema zakona po kojem  bi nekom zemljištu odredila se tržišna vrijednost već je sudska praksa prihvatila mišljenje vještaka pojedinih struka u određivanju vrijednosti cijene. Vi ste imenovani od strane HEP-a što je nedopustivo. Zakon o izvlaštenju kaže kako izvlaštenje pokreće Županijski ured državne uprave. Taj ured ili  sud mogu imati sudskog vještaka pa da radi procjenu zemljišta – naglasila je Kisić Kamić.
Odvjetnik Arapović odgovorio je kako tržišnu vrijednost utvrđuje stalni sudski vještak kojeg imenuje ili sud ili tijelo državne uprave.

-No do postupka izvlaštenja još nismo došli, mi smo u fazi pregovora, dogovora, bez sudjelovanja tijela državne uprave i postupka izvlaštenja. Ove  radnje poduzete su da bi se eventualno došlo do postupka izvlaštenja u kojem će tijelo državne uprave u postupku izvlaštenja imenovati svog vještaka koji treba utvrditi tržišnu vrijednost. Ali HEP prije mora sa svim vlasnicima stupiti u kontakt, ponuditi im tržišnu cijenu, i pokušati  se dogovoriti –  naglasio je.
Predstavnici HEP – a naglasili su kako projekt izgradnje HE Ombla ide dalje. 
 

Pročitajte još

VODOVOD STANOVNICIMA MOKOŠICE Podnesite zahtjeve za priključenje na mrežu odvodnje

Dulist

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist