Hrvatska

Okrugli stol u Zagrebu na temu turističke izgradnje u Malostonskom zaljevu

Kamenice, Malostonski zaljev

Okrugli stol TURISTIČKA IZGRADNJA U MALOSTONSKOM ZALJEVU – PRIRODNOM REZERVATU U MORU održat će se u utorak 1. travnja s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11.

Okrugli stol organiziraju Razreda za prirodne znanosti, Znanstveno vijeće za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana i Znanstveno vijeće za zaštitu prirode Hrvatske akademije.

Uvodna izlaganja na temu Turistčka izgradnja u Malostonskom zaljevu – prirodnom rezervatu u moru održat će prof. dr. sc. Nenad Jasprica (Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje). Na temu Ribe i ribarstveno-biološka istraživanja šireg područja Malostonskog zaljeva govorit će prof. dr. sc. Jakov Dulčić (Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split), dok će prof. dr. sc. Melita Peharda Uljević (Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split) govoriti na temu Školjkaši Malostonskog zaljeva – raznolikost i razvoj.

U raspravi uvodno sudjeluju dr. sc. Ivica Vilibić (Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split), dr. sc. Živana Ninčević Gladan (Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split) i pismenim osvrtom doc. dr. sc. Zrinka Rudež d.i.a. (IGH Urbanizam d.o.o., Zagreb) .

Malostonski zaljev jedno je od najvažnijih područja za uzgoj europskih kamenica u hrvatskom dijelu Jadrana i u Sredozemnom moru. Svaki dodatni utjecaj čovjekovih neracionalnih aktivnosti mogao bi ugroziti funkciju ekološkog sustava i razvoj visoko isplative gospodarske aktivnosti. Na okruglom stolu bit će prikazane spoznaje o raznolikosti, razmnožavanju i ekologiji gospodarski važnijih vrsta školjkaša. Moguća je opasnost da planirani zahvat i povećanje broja turista poveća donos štetnih tvari u more (otpadne vode, štetne bakterije i virusi, teški metali od plovila i s prilaznih cesta) i ugrozi zdravstvenu ispravnost hrane iz mora. Izgradnja jednog turističkog objekta izazvala bi daljnju izgradnju hotela i kupališta u budućnosti i daljnju degradaciju kvalitete mora oko uzgajališta školjkaša te ugrožavanje razvoja gospodarske aktivnosti koja bi trebala biti komplementarna hotelskom turizmu najviše kategorije.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist