Aktualno

OKRUGLI STOL O poboljšanju skrbi o mentalnom zdravlju

OKRUGLI STOL O poboljšanju skrbi o mentalnom zdravlju

U organizaciji Udruge Lukjernica u četvrtak je u Dvorani pape Pavla Ivana II. održan okrugli stol na temu ‘Psihijatrija u zajednici – deinstitucionalizacija i mobilni timovi’.

Cilj ovog okruglog stola bio je okupiti sve dionike institucionalne i vaninstitucionalne skrbi o mentalnom zdravlju te predstavnike lokalne uprave radi otvaranja dijaloga i razmjene ideja koje bi doprinijele poboljšanju skrbi o mentalnom zdravlju. Jedan od ciljeva je i stvaranje preduvjeta za formiranje psihijatrijskog mobilnog tima, koji čini stup vaninstitucionalne skrbi o mentalnom zdravlju, na području DNŽ. Gostujući predavači su na različite načine bili uključeni u provedbu Tweening projekta i u projekte psihijatrijskih mobilnih timova i organiziranog stanovanja uz podršku za osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja. Moderator okruglog stola bila je Mira Šejtanić, stručna suradnica u Udruzi Lukjernica.

Nakon pozdrava predsjednice Udruge, gospođe Jadranke Vlatko i uvodnog govora o važnosti suradnje udruga i OB Dubrovnik, ravnatelja dubrovačke bolnice doc. prim. dr. sc. Marija Bekića o mentalnom zdravlju u zajednici govorila je prof. dr. sc. Slađana Štrkalj Ivezić iz Psihijatrijske bolnice Vrapče.

Mentalno zdravlje u zajednici nije samo odgovornost psihijatrije i zdravstvenih službi, nego uključuje sve važne sudionike kao što su, službe za socijalnu skrb, zapošljavanje, obrazovanje, udruge korisnika usluga, kreatore politika i druge dostupne resurse u cijeloj zajednici. Poseban naglasak stavljen je na oporavak i rad njihovog mobilnog tima koji je u tom procesu prisutan uz samog pacijenta.

O razvoju psihijatrijske skrbi u Dubrovniku i radu Odjela za psihijatriju Opće bolnice Dubrovnik, kao i potrebama i mogućnosti realizacije mobilnog psihijatrijskog tima govorila je dr. med. Bernarda Hajdić.
Dr. med. Igor Salopek s Odjela za psihijatriju OB Karlovac upoznao nas je s pilot projektom Ministarstva zdravstva RH ‘Pokretanje timova za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici 2017. – 2018.’

On je iznio više prednosti mobilnog psihijatrijskog tima kao što su: poboljšanje kvalitete života oboljelih, kvalitetniji uvid u realno životno i socijalno okruženje osoba, adekvatniji podaci medicinskog osoblja i drugih ukućana, ugodnije (kućno) okruženje pri intervencijama, pregled većeg broja pacijenata (pr. domovi za starije), izostanak transporta oboljelih, niži troškovi za zdravstveni sustav, smanjenje stigme psihičkih oboljenja.

Iz Udruge Susret, koja se bavi pružanjem podrške u obliku organiziranog stanovanja, Radmila Stojanović Babić, prof.soc.ped. poručila je da stanovanje spada u osnovne životne potrebe, a život u zajednici osnovna je pretpostavka mentalnog zdravlja. Socijalne usluge u zajednici važne su i neophodne radi osnaživanja osoba s teškoćama za život u zajednici, podržavanje u prirodnoj sredini, promicanju prava korisnika i podizanja kvalitete njihova života.

Udruga Ludruga pionir je u pružanju peer potpore osobama sa teškoćama mentalnog zdravlja u Hrvatskoj. Mobilni tim pruža podršku u akutnim stanjima osobe sa psihosocijalnim teškoćama, kontinuirane peer intervencije za potporu pri oporavku, jednokratne intervencije u kriznim stanjima. U ime Udruge Ludruga na okruglom stolu sudjelovali su Ksenija Kapelj i Robert Janeš.

Okrugli stol održan je pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije.

Izvor: Udruga Lukjernica

 

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist