Zanimljivosti

Okrugli stol na temu volonterstva u Gradu

Volonterski centar

Okrugli stol u organizaciji Volonterskog centra Dubrovnik pod nazivom "Volonterstvo u Gradu" održan je 20. ožujka u prostoru Sveučilišnog kampusa u Dubrovniku.

Događanje je okupilo predstavnike organizacija civilnog društva, ustanova u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju te predstavnike Zavoda za zapošljavanje u Dubrovniku. Izlagači na temu volonterstva bili su Ana Cvjetković iz udruge DEŠA, Ljubomir Grgurević iz građanske inicijative Srđ je naš i Anja Marković iz Volonterskog  centra Dubrovnik.

Nažalost, izostali su predstavnici jedinice lokalne samouprave i ustanova visokog obrazovanja čime je dijalog o navedenoj problematici manjkao za svoj bitan aspekt.

Važnost i značaj volonterstva pokazan je kroz povijest volonterstva u Dubrovniku, procese uključivanja građana u volonterske programe na lokalnoj razini te aktualne primjere dobre prakse poput prikupljanja potpisa za održavanje prvog referenduma u Hrvatskoj iniciranog od strane građana.

Podcrtana je i važna uloga volonterstva u Strategiji razvoja civilnog društva RH za razdoblje 2012 – 2015. godine. Naglasak je stavljen na izazove s kojima se susrećemo u radu s volonterima, a oni su nedostatak vremena zaposlenika i članova udruga za prihvat volontera, nedostatak financijske podrške za koordiniranje volontera u organizacijama, manipuliranje pojmom volonterstva u javnom mnijenju te sustavno poticanje svih skupina građana na volonterstvo.

 Okrugli stol iznjedrio je i ideju o radnoj skupini za osnivanje Savjeta o volonterstvu kao zajedničkog doprinosa razvoju i jačanju volonterstva.

Održani okrugli stol dio je projekta udruge DRVO Mladih Bonsai  "Burza dobrote"  uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih.
 

Pročitajte još

POSVETIO SE VRTU I RUŽIČNJAKU Don Robert Ćibarić sport zamijenio poljoprivredom

Dulist

Putin od Hrvatske traži povrat vrijednih slika, evo što su mu poručili iz Ministarstva kulture

Dulist

Obožavatelji ‘Igre prijestolja’ bijesni, peticijom traže ponovno snimanje zadnjih epizoda

Dulist