Aktualno

OKRUGLI STOL Mentalno zdravlje u zajednici temelji se na principima oporavka i ljudskih prava

OKRUGLI STOL Mentalno zdravlje u zajednici temelji se na principima oporavka i ljudskih prava

‘Psihijatrija u zajednici – deinstitucionalizacija i mobilni timovi’ naziv je okruglog stola koji će se u organizaciji Udruge Lukjernica održati u četvrtak, 12. prosinca u 17 sati u Dvorani Pape Ivana Pavla II.
-Mentalno zdravlje u zajednici predstavlja dobro organiziran sustav različitih službi i usluga koje uključuju izvanbolničke i bolničke službe i usluge. Bolničko liječenje je kratkotrajno i moguće ga je izbjeći kada u zajednici postoji široko razvijena lepeza usluga i podrške. Mentalno zdravlje u zajednici temelji se na principima oporavka i ljudskih prava, multidisciplinarnom pružanju usluga, međusektorskoj suradnji u kojoj na dobro kordiniran način surađuju zdravstvene, socijalne, obrazovne službe, sektor zapošljavanja, udruge civilnog društva i drugi dijelovi društva važni za ciljeve oporavka – navodi se u pozivu.
Tijekom proteklih nekoliko desetljeća u razvijenim zemljama pružanje usluga zaštite mentalnog zdravlja provodi se u zajednici u povezanom sustavu izvanbolničkog i bolničkog liječenja s naglaskom na liječenje izvan bolnice u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, centrima za mentalno zdravlje te putem mobilnih timova koji liječenje provode u kući bolesnika i različitih programa u zajednici, a s odmakom od pružanja skrbi dugotrajnim bolničkim liječenjem u velikim institucijama.
-Ovom prilikom okupili smo stručnjake po profesiji i stručnjake po iskustvu koji su sudjelovali u radu Tweening projekta u Republici Hrvatskoj, te kroz institucije i udruge provodili projekt psihijatrijskog mobilnog tima i organiziranog stanovanja uz podršku. Predavači su: prof.dr.sc. Slađana Štrkalj Ivezić, Igor Salopek, dr.med., Bernarda Hajdić, dr.med., Radmila Stojanović Babić, prof.soc.ped. i Udruga Ludruga. Cilj ovog okruglog stola je povezati sve dionike skrbi o mentalnom zdravlju, otvoriti dijalog i razmjenu ideja da bi doprinjeli unaprijeđenju mentalnog zdravlja na području Dubrovačko- neretvanske županije te stvorili preduvjete za moguće zajedničke projekte i suradnje u budućnosti – navode iz Lukjernice.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist