Aktualno

Ograničene igre bez granica

Ograničene igre bez granica

Dubrovačka demokratska scena na sve je višoj razini, unatoč drugačijim tvrdnjama nekih političara i pripadajućih im medija proteklih dana.

Ipak smo se udaljili od ne tako davnih vremena kada je Gradsko vijeće bilo tek poligon za izglasavanje odluka, ponekad donošenih zbog dvojbenih partikularnih interesa. Jasno je da je bilo pokušaja trgovine zadnjih dana, no za sada su „izloženiji“ vijećnici uspjeli obraniti svoje predizborne principe.

Na prvoj neuspješnoj konstituirajućoj sjednici, vijećnici su se dvaput izjašnjavali o Olgi Muratti kao predsjednici Vijeća, no oba puta u zraku nije bilo dovoljno ruku. HDZ-ovci su bili dovoljno principijelni (ali i realni), pa nisu ni ponudili protuprijedlog. No kada već Olga nije prošla, mogao je Vlahušić, kao ponovno ustoličeni vođa lijeve koalicije, preko svojih ljudi pogurati prijedlog nekog s „desne strane“ za predsjednika Vijeća, primjerice Nika Bulića. Time bi i praktičnim primjerom potvrdio sve svoje izjave o tome kako na lokalnoj razini nema politike ili kako su jedino bitni projekti. Jer kvalitetne projekte bez sumnje će podržati svi članovi Vijeća. 

Ovako, novu sjednicu možemo očekivati u roku od mjesec dana. Ukoliko ni tada ne bude „prebjega“ čekat ćemo i treći pokušaj konstituiranja, ponovo u roku od mjesec dana, nakon čega nam slijede novi izbori. Ponovljeni izbori su izvrsna prilika za daljnje unapređenje demokracije. Napokon bi se izbori za Gradsko vijeće izvukli iz sjene izbora za gradonačelnika. Građani bi mogli pomno odabrati vjerodostojne ljude na listama.

Stoga bi sve strane trebale ponovo razmisliti o kandidatima na listama i o načinu kako će voditi kampanju. Nakon što je izgubila još jedne izbore, Dubravka Šuica bi se trebala povući iz lokalne politike i posvetiti radu u Europskom parlamentu, Saboru i stranci u kojoj je još uvijek potpredsjednica. Ni Andro Vlahušić (a prema njegovim izjavama o pameti iz drugog kruga lijevi blok će imati zajedničku listu), ne bi mogao biti na listi jer to bilo bi grubo varanje birača – Androve ambicije idu prema Zagrebu, a ne prema Gradskom vijeću nakon što je dobio novi gradonačelnički mandat. Premda je bio u sjeni tijekom kampanje, čini mi se da Niko Bulić ima želju postati predsjednik Gradskog vijeća  i stoga je logično da on ponovo bude nositelj liste HDZ-ove koalicije. S druge strane, nositeljica lijeve liste trebala bi biti upravo Olga Muratti.

Pretpostavljam da DDS ne želi pristupiti nikakvoj koaliciji, ali bi zato Laburisti i Srđevci mogli formirati zanimljivu zajedničku listu. Ovakva bi lista zacijelo imala dosta toga za reći u gradu čiju lokalnu politiku u ovom trenutku najviše determinira lagana panika investitora i pobornika gradnje na Srđu zbog rokova koji neumoljivo cure.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist