Aktualno

OGLASIO SE METEOALARM! Temperature vrtoglavo padaju, zapuhat će snažan vjetar

OGLASIO SE METEOALARM! Temperature vrtoglavo padaju, zapuhat će snažan vjetar

Nakon kraćih sunčanih razdoblja, Hrvatsku ponovno očekuje pogoršanje vremena.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju će u zemlji prevladavati oblačno, povremeno s kišom, a mjestimice i pljuskovima s grmljavinom. Lokalno će biti i obilne kiše, osobito u gorju i na Jadranu. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjereno do jako jugo koje će na sjevernom dijelu okrenuti na jaku buru s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura većinom između 16 i 21 °C, u gorju osjetno niža, prenosi Večernji.hr

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, DHMZ je putem Meteoalarma izdao niz upozorenja. Za sjeverozapadni dio unutrašnjosti, Istru, Liku i Gorski kotar te sjeverno primorje na snazi su narančaste uzbune zbog olujnog vjetra i obilne kiše. Za podvelebitsko područje izdan je crveni alarm zbog orkanske bure, a u ostatku Hrvatske na snazi su žuta upozorenja zbog kiše i vjetra. I na prognostičkom modelu ICON mogu se uočiti zaista ekstremne količine oborina koje se predviđaju u dijelovima Balkana.

U samo jednom 24-satnom terminu lokalno bi moglo pasti 150 mm kiše, a ponegdje čak i više! Nakon zahladnjenja u višem gorju valja očekivati i snijeg, dok će se temperature zraka sniziti za više od 10 °C ispod uobičajenih vrijednosti za doba godine! Što se tiče dugoročnih tendencija vremena, čini se kako će nas promjenjivo vrijeme pratiti ‘do daljnjega’, odnosno barem još 10-ak dana, navode u Istrametu.

U DHMZ-u za ponedjeljak prognoziraju vjetrovito vrijeme. U unutrašnjosti oblačno s kišom, lokalno i obilnom, a gorju ponegdje susnježica ili snijeg. Na Jadranu promjenljivo oblačno mjestimice s pljuskovima. Vjetar umjeren do jak, ponegdje i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na većem dijelu Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, u gorju od 2 do 6, a na Jadranu od 9 do 14 °C. Najviša dnevna od 5 do 10, a na istoku i Jadranu uglavnom od 11 do 16 °C. Upozorenja i za ponedjeljak ostaju manje-više ista kao i za nedjelju, s tim da je narančasta uzbuna proširena i na Slavoniju i Baranju.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist