Aktualno

OGLASILO SE MINISTARSTVO Marić bivšu ‘Jugobanku’ daje u zakup!

Nakon našeg napisa o skvoteru u zapuštenoj vili Reghenhart (bivša Jugobanka) u Svetom Jakovu, oglasilo se i Ministarstvo državne imo­vine.

Naime, na nekretninu bivše Jugo­banke u elitnom dijelu Dubrovnika, kao vlasnik je uknjižena Republika Hrvatska, a kako navode iz Ministarstva državne imovine, sve temeljem Uredbe o zabrani raspolaganja i prijenosa sredstava odre­đenih osoba na teritoriju Republike Hrvatske.

Iako je već godinama zapuštena i u derutnom stanju, ministarstvo Gorana Marića za ovu vilu ipak ima plan – dati je u zakup.

Natječaj u pripremi
— Za nekretninu ‘bivše Jugobanke’, Ministarstvo državne imovine priprema natječaj za zakup, sukladno Zakonu o
upravljanju državnom imovinom i dru­gim strateškim dokumentima – ista­knuli su iz Ministarstva.

Nije teško povjerovati kako će za ovu nekad impresivnu vilu iz 1935. godine na predivnoj lokaciji biti zainteresi­ranih zakupaca, posebno u Dubrov­niku gdje su ovakva zdanja itekako na cijeni. No, treba uzeti u obzir kako će budući zakupac u vilu morati jako puno uložiti budući da je njena unu­trašnjost danas zastrašujuća. Ima tu starog i polomljenog namještaja, iša­ranih zidova, zahoda u zastrašujućem stanju, izmeta, tragova zlouporabe droga… Ali i skvotera, koji je u vili pro­našao svoj krov nad glavom.

Bespravni stanari
Podsjetit ćemo kako nas je tijekom obi­laska vile, najviše zaprepastila činje­nica da u njenom gornjem dijelu netko zapravo živi! I to s kućnim ljubimcem. Na takav zaključak upućuje ‘uređena’ prostorija u koju se ulazi kroz vrata na koju su samo nabacane štice, spavaća soba zapravo, s krevetom, prijenosnom klimom i televizijom pa i usisivačem, iz čega smo zaključili kako u vili ima struje (ili je odnekle sprovedena). Tu su i knjige za ‘ubiti’ slobodno vrijeme kvalitetnim štivom, posuđe, razni alat… No, najblaže rečeno, uvjeti za život u ovom derutnom prostoru su stravični i teško je zamisliti da netko tamo zaista i stanuje. Zapravo, pitanje je koliko sve ljudi ‘tulumari’ i tumara po brojnim pro­storijama ovog zdanja skrivajući se od pogleda znatiželjnika. Tome će se očito stati na kraj u trenutku kad Ministar­stvo državne imovine izabere zakupca nekretnine, iako, može se to riješiti i prije katancem, zaštitarom…

Iz tiskanog izdanja duLista, 30. travnja 2019.

 

Pročitajte još

DUBROVNIK ZA VUKOVAR Veličanstvena bakljada Torcide kod murala na Ilijinoj glavici

Dulist

Molitvom i slikanjem vodotornja u Josipovcu obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Dulist

ZALUČIDALO SE ISPRED KNEŽEVA DVORA Dubrovački mališani lampionima ispisali ime Grada heroja

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija