Zanimljivosti

Odustaje se od oprezivanja honoraraca

Vlada RH

Vlada je danas održala telefonsku sjednicu s koje je uputila amandmane na konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, tako da porezni obveznici neće morati podnijeti godišnju poreznu prijavu za ostvareni drugi dohodak, kako je prvo bilo predloženo.

– Amandmanima Vlade Republike Hrvatske mijenjaju se članci 4., 5., 10. i 12, toga prijedloga, čime se brišu odredbe o obveznom podnošenju godišnje porezne prijave za porezne obveznike koji su tijekom poreznog razdoblja ostvarili drugi dohodak –  priopćeno je iz Vlade i najavljeno da će se odredba o obveznom podnošenju godišnje prijave za ostvareni drugi dohodak još podrobnije razmotriti, piše Jutarnji.hr.

U priopćenju se još navodi kako 'strateškim mjerama Vlada potiče razvoj gospodarstva, ali i vodi brigu o najosjetljivijim skupinama stanovništva. Pritom je neophodno uvažavati ustavno načelo o ravnomjernosti poreznog opterećenja, kao i načela jednakosti i pravednosti, na način da osobe s većom gospodarskom snagom snose i veće porezno opterećenje'.

Najavljeno je da će se stoga odredba o obveznom podnošenju godišnje prijave za ostvareni drugi dohodak još podrobnije razmotriti.
'Provest će se daljnje opsežne analize, osobito analize temeljene na statističkih podacima dobivenim iz Obrasca JOPPD (jedinstvenog obrasca poreza, prireza i doprinosa) koji se počinje primjenjivati od 1. siječnja 2014. jer će on obuhvatiti veliki opseg oporezivih i neoporezivih primitaka te omogućiti kvalitetniju sliku porezne snage poreznog obveznika', navodi se u priopćenju.

Posebna će se analiza, najavljeno je iz Vlade, usmjeriti i na postojeće razine porezne osnovice te na sustav obveznih doprinosa u dijelu drugog dohotka, 'uvažavajući pri tome, kao i do sada, mišljenja i prijedloge drugih resornih ministarstava, kao i svih zainteresiranih strana, ekonomskih stručnjaka, udruženja i socijalnih partnera'.

Amandmani su objavljeni na web-stranici Vlade Republike Hrvatske.
 

Pročitajte još

Upoznajte bogatu povijest Stona kroz kazališne predstave

Dulist

SLAVIMO KOROSANTE Blagdan Tijelova u dubrovačkoj prvostolnici

Dulist

PROJEKT ‘WebPoSt’ Dubrovački studenti nagradili web majstore

Dulist