Aktualno

Odustaje li Vekselberg od Belvederea?

Odustaje li Vekselberg od Belvederea?

Od siječnja 2019. godine čeka se utvrđivanje službene granice pomorskog dobra na području Belvederea, a koje provodi DORH. ‘Mogu vas izvijestiti da odluke nema’, rekao je za DuList konzultant Viktora Vekselberga u Hrvatskoj, naftni stručnjak Davor Štern.

— Razočaran sam, ali i gospodin Vekselberg. No, nije ni prvi ni zadnji u našoj investicijskoj zajednici. Ne znam što će raditi. Vjerojatno će ovo ljeto donijeti odluku hoće li čekati i imati još strpljenja ili će se htjeti povući. To ga neću pitati jer bi bilo da prejudiciram neku njegovu odluku – ističe Štern. Klima u Dubrovniku je negativna po pitanju projekta Belvedere, mišljenja je Štern, što ne predstavlja ohrabrenje za jednog investitora.

Odustaje li Vekselberg od Belvederea?Davor Štern

— Čudi me da postoji takav odnos prema ovom projektu, pogotovo kad na njemu radi gradski čovjek, arhitekt Marko Dabrović. Gledao sam Hotel Park kojeg je napravio u Rovinju… Riječ je o najljepšem hotelu na Jadranu, a Belvedere je trebao biti još luksuzniji. Stvari stoje pet godina na mjestu – naglašava Štern. Na njegovu odluku zasigurno će, kako kaže, utjecati Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora Republike Hrvatske koji nalaže raspisivanje natječaja za gradske prostore nakon isteka ugovora. Naime, restoranu 360, koji je u vlasništvu Vekselberga, ugovor istječe krajem godine.

— Osobno mi nije jasno da bi neka druga djelatnost, ako se pojavi viša ponuda, mogla prouzročiti zatvaranje restorana u Dubrovniku koji jedini ima Michelinovu zvjezdicu. Ponosan je na to što je učinio u ugostiteljstvu, odnosno na povećanje kvalitete i načinu prezentacije što su domaći ljudi prihvatili – rekao je Štern.

Odustaje li Vekselberg od Belvederea?
Viktor Vekselberg

‘Netko ne želi da se u gradu nešto novi izgradi’
— Ono što se pokrenulo još prije dvije godine, bila je procedura o stavljanju izvan snage detaljnog plana uređenja Belvedere, izmjena i dopuna prostornog plana uređenja grada Dubrovnika i izmjena i dopuna GUP-a Dubrovnik za zonu Belvedere. To su tri točke izmjene jer je po bivšem prostornom planu i GUP-u, tamo definirana zona turizma te je definiran detaljni plan uređenja Belvedere gdje se, još i danas, može napraviti hotel od 120 tisuća kvadrata – rekao je arhitekt Marko Dabrović iz 3LHD studija, projektant novog Belvederea. Vekselberg kao investitor, ističe dalje, želi napraviti hotel od 30 tisuća kvadrata.

— Vijećnicima smo prezentirali natječaj te je ured iz Zagreba Urbanistica d.o.o. napravio izmjene prostornog plana i GUP-a te stavljanje izvan snage tog detaljnog plana s tim monstruoznim hotelom od stotinjak tisuća kvadrata. Trebalo se glasati u siječnju ove godine, ali se od toga odustalo jer su pojedinci istaknuli da parcela na putu u Ulici Vlaha Bukovca nije dobro uknjižena u zemljišne knjige. O tome se DORH očitovao te je istaknuto da to nije problematična parcela, već tehnička pogreška u 80-im godinama koja ne predstavlja prepreku za izgradnju – ističe Dabrović. Nakon toga je netko, ‘tko očito ne želi da se u gradu nešto novi izgradi, odlučio zahtijevati utvrđivanje granice pomorskog dobra što nije prepreka za promjene plana, nego je prepreka za realizaciju’, priča Dabrović.

Odustaje li Vekselberg od Belvederea?
Marko Dabrović

— Granica pomorskog dobra povlači se prema Zakonu o pomorskom dobru te postoji jasna definicija – ili je šest metara od linije mora ili na crti dokle tuku valovi. Pomorsko dobro, kao takvo, ne utječe na donošenje planske dokumentacije. Ovdje govorimo o izmjeni GUP-a u zoni Belvederea kako bi se maknuo detaljni plan s hotelom od 120 tisuća kvadrata – ističe. Koliko cijela procedura traje, ‘mjesec dana, godinu ili šest godina’, ne zna. No, kao građanin je razočaran.

— A kao zainteresirana strana napravio sam projekt u skladu sa svim propisima. Dobili smo potvrde svih ministarstava, a projekt Belvederea je i prvi u Republici Hrvatskoj za kojega je napravljena HIA i za koju je UNESCO dao zeleno svjetlo – rekao je i dodao kako se nada brzom rješavanju.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju DuLista 12. lipnja 2019. 

Pročitajte još

NEUGODNO ISKUSTVO SUGRAĐANKE ‘U šoku sam ponašanjem zaposlenika Libertasa i Tiska’

Dulist

Gradonačelnik čestitao Taekwondo klubu Shark: ‘Velika motivacija za daljnje pobjede’

Dulist

Zoran Milanović: ‘Ovo je čisti puč! Na kraju ću biti premijer, ali toj bandi neću reći kako’

Dulist