Aktualno

Odustaje li Vekselberg od Belvederea?

Od siječnja 2019. godine čeka se utvrđivanje službene granice pomorskog dobra na području Belvederea, a koje provodi DORH. ‘Mogu vas izvijestiti da odluke nema’, rekao je za DuList konzultant Viktora Vekselberga u Hrvatskoj, naftni stručnjak Davor Štern.

— Razočaran sam, ali i gospodin Vekselberg. No, nije ni prvi ni zadnji u našoj investicijskoj zajednici. Ne znam što će raditi. Vjerojatno će ovo ljeto donijeti odluku hoće li čekati i imati još strpljenja ili će se htjeti povući. To ga neću pitati jer bi bilo da prejudiciram neku njegovu odluku – ističe Štern. Klima u Dubrovniku je negativna po pitanju projekta Belvedere, mišljenja je Štern, što ne predstavlja ohrabrenje za jednog investitora.

Davor Štern

— Čudi me da postoji takav odnos prema ovom projektu, pogotovo kad na njemu radi gradski čovjek, arhitekt Marko Dabrović. Gledao sam Hotel Park kojeg je napravio u Rovinju… Riječ je o najljepšem hotelu na Jadranu, a Belvedere je trebao biti još luksuzniji. Stvari stoje pet godina na mjestu – naglašava Štern. Na njegovu odluku zasigurno će, kako kaže, utjecati Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora Republike Hrvatske koji nalaže raspisivanje natječaja za gradske prostore nakon isteka ugovora. Naime, restoranu 360, koji je u vlasništvu Vekselberga, ugovor istječe krajem godine.

— Osobno mi nije jasno da bi neka druga djelatnost, ako se pojavi viša ponuda, mogla prouzročiti zatvaranje restorana u Dubrovniku koji jedini ima Michelinovu zvjezdicu. Ponosan je na to što je učinio u ugostiteljstvu, odnosno na povećanje kvalitete i načinu prezentacije što su domaći ljudi prihvatili – rekao je Štern.


Viktor Vekselberg

‘Netko ne želi da se u gradu nešto novi izgradi’
— Ono što se pokrenulo još prije dvije godine, bila je procedura o stavljanju izvan snage detaljnog plana uređenja Belvedere, izmjena i dopuna prostornog plana uređenja grada Dubrovnika i izmjena i dopuna GUP-a Dubrovnik za zonu Belvedere. To su tri točke izmjene jer je po bivšem prostornom planu i GUP-u, tamo definirana zona turizma te je definiran detaljni plan uređenja Belvedere gdje se, još i danas, može napraviti hotel od 120 tisuća kvadrata – rekao je arhitekt Marko Dabrović iz 3LHD studija, projektant novog Belvederea. Vekselberg kao investitor, ističe dalje, želi napraviti hotel od 30 tisuća kvadrata.

— Vijećnicima smo prezentirali natječaj te je ured iz Zagreba Urbanistica d.o.o. napravio izmjene prostornog plana i GUP-a te stavljanje izvan snage tog detaljnog plana s tim monstruoznim hotelom od stotinjak tisuća kvadrata. Trebalo se glasati u siječnju ove godine, ali se od toga odustalo jer su pojedinci istaknuli da parcela na putu u Ulici Vlaha Bukovca nije dobro uknjižena u zemljišne knjige. O tome se DORH očitovao te je istaknuto da to nije problematična parcela, već tehnička pogreška u 80-im godinama koja ne predstavlja prepreku za izgradnju – ističe Dabrović. Nakon toga je netko, ‘tko očito ne želi da se u gradu nešto novi izgradi, odlučio zahtijevati utvrđivanje granice pomorskog dobra što nije prepreka za promjene plana, nego je prepreka za realizaciju’, priča Dabrović.


Marko Dabrović

— Granica pomorskog dobra povlači se prema Zakonu o pomorskom dobru te postoji jasna definicija – ili je šest metara od linije mora ili na crti dokle tuku valovi. Pomorsko dobro, kao takvo, ne utječe na donošenje planske dokumentacije. Ovdje govorimo o izmjeni GUP-a u zoni Belvederea kako bi se maknuo detaljni plan s hotelom od 120 tisuća kvadrata – ističe. Koliko cijela procedura traje, ‘mjesec dana, godinu ili šest godina’, ne zna. No, kao građanin je razočaran.

— A kao zainteresirana strana napravio sam projekt u skladu sa svim propisima. Dobili smo potvrde svih ministarstava, a projekt Belvederea je i prvi u Republici Hrvatskoj za kojega je napravljena HIA i za koju je UNESCO dao zeleno svjetlo – rekao je i dodao kako se nada brzom rješavanju.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju DuLista 12. lipnja 2019. 

Pročitajte još

DJELATNICA POZITIVNA NA KORONAVIRUS Ljetna kina Jadran i Slavica zatvorena do srijede

Dulist

POLAKO PRISTIŽU STANARI Užurbano jutro na ulazu u Studentski dom

Zvonimir Pandža

FRANKOVIĆ NA SETU Ekipa filma ‘The Islander’ oduševljena Dubrovnikom

Zvonimir Pandža

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija