Županija

Održana ‘Škola protokola’ za službenike općina, gradova i županija

Održana 'Škola protokola' za službenike općina, gradova i županija

U organizaciji Hrvatske zajednice županija i Dubrovačko-neretvanske županije, u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika u četvrtak je održana ”Škola protokola“, edukacijski program usmjeren službencima zaduženim za poslove protokola u općinama, gradovima i županijama.

Jednodnevnu edukaciju vodile su Ermina Duraj, voditeljica Kabineta župana – Službe za odnose s javnošću i protokol Primorsko-goranske županije i Senka Bilać, v.d. pročelnice Ureda župana Šibensko-kninske županije. S obzirom na to kako u Republici Hrvatskoj ne postoji zakon, pravilnik ili sustavno obrazovanje kojim bi se standardizirao protokol, ovom edukacijom polaznici su dobili odgovore na sva pitanja s kojima se susreću u svakodnevnoj praksi.

Voditeljica Radne skupine za odnose s javnošću Hrvatske zajednice županija i jedna od predavačica Senka Bilać objasnila je zašto je važna pravilna primjena protokolarnih pravila.
“Bilo koje službeno događanje ili organizaciju manifestacije nezamislivo je sprovesti bez dobrih protokolarnih smjernica. Lijepo ponašanje učimo u obitelji, a ova Škola protokola daje bitne protokolarne smjernice na jednostavan i razumljiv način. Kroz primjere iz prakse i vježbe, polaznici imaju priliku naučiti važna protokolarna pravila, koja će im koristiti u određenim situacijama”, objasnila je Bilać.

Četrdesetak predstavnika jednica lokalne i područne (regionalne) samouprave tako su obogatili svoja znanja o temama poput prvog dojma, predstavljanja, oslovljavanja, upoznavanja, važnosti neverbalne komunikacije te izrade programa protokolarnog posjeta.
”Protokol je dio odnosa s javnošću i sastavni dio komunikacije u poslovnom svijetu. Uz znanja koja smo o protokolu dobili od naše prve “šefice protokola”, naše majke, uz neka posebna znanja o ovom segmentu poslovne komunikacije sigurno ćete biti u prednosti. Ako znate neka osnovna pravila o tome kako organizirati i kako se ponašati na nekom događaju, sigurno ćete se i ugodnije osjećati i vi i vaši gosti. Protokolarna pravila su jasna, nedvosmislena i mora ih se poštivati”, zaključila je Ermina Duraj i dodala da je svaki naš protokolarni postupak ujedno i informacija o nama.
Ovaj edukacijski program pokrenula je Hrvatska zajednica županija, a po prvi je puta održan u sklopu stručnog savjetovanja Hrvatske zajednice županija u ožujku 2017. u Poreču. Zbog velikog interesa sudionika i želje za daljnim razvojem Školu protokola dosad su ugostili Vukovar i Virovitica, a sljedeća edukacija održat će se u Zadru.

Pročitajte još

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist

Bliže se kraju radovi na cavtatskoj rivi

Dulist