Kultura

ODRŽANA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Ruždjak Podolski: Kreativni impuls je važniji od senzacija!

ODRŽANA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Ruždjak Podolski: Kreativni impuls je važniji od senzacija!

Ovosezonski program senzibiliziran je na trenutak. Produkciji smo se prilagodili novim okolnostima. Okrenuli smo se angažmanu hrvatskih umjetnika jer zbog mjeseci nemogućnosti bilo kakvog rada ovakve manifestacija su prilike da se angažiraju i opet dođu u kontakt sa svojom publikom. Igre su neraskidivo vezane s Gradom i drago mi je da su nadležni dali podršku u ovim logističko-organizacijski-financijskim teškim okolnostima kako bi ipak realizirali program. On je produkcijski skromnije, ali ni po čemu sa svojim umjetničkim ambicijama što je u prvom redu zasluga onih koji su ga zamislili – poručila je na sjednici Festivalskog vijeća u petak uoči otvaranja 71. Dubrovačkih ljetnih igara ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek.

Obuljen Koržinek pozvala je sve sudionike i gledatelje da u okolnostima epidemije koronavirusa pokažemo svoju odogovornost i razinu svijesti.

– Kultura pobjeđuje! – naglasila je intendantica Dora Ruždjak Podolski i rekla kako je ključna odrednica ovogodišnjeg Festivala bogatstvo dramskog repertoara manjim formama i izrazito dubrovačkim temama.

– Takav repertoar se nametnuo iz potrebe da se vratimo Gradu. Ambijentalnost će doći do izražaja. Bit će izazovno raditi predstave koje niču odavde. Ponosna sam na činjenicu što smo angažirali što više samostalnih umjetnika koji su itekako stradali tijekom pandemije ostavši bez prihoda te uopće prava na rad. Oni su srčani i puni kreativnog impulsa te mislim da će nam se to vratiti. To je ono što je bitnije od bilo kakvih senzacija kojima se često pribjegava – izjavila je Ruždjak Podolski.

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić istaknula je kako su Igre još jednim dokazale svoju opstojnost i kreativnu moć koja je nadvladava sve prepreke.

– Vjerujem da će novi prostor dati dodanu kvalitetu – kazala je Tepšić.

Na nju se nadovezala zamjenica župana Žaklina Marević koja je pak zaključila kako je jedna od brojnih kvaliteta ovog vodstva činjenica što programima za najmlađe ulažu u obrazovanje i formiranje nove generacije pratitelja manifestacije.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist