Zanimljivosti

Održana manifestacija ‘Rijeka Ombla – zauvijek!’

Održana manifestacija 'Rijeka Ombla - zauvijek!'

Mladi  eko aktivisti Eko-Omblići i Zeleno Sunce iz Mokošice i cijele Rijeke dubrovačke jučer su uz Dan rijeke Omble, uz njezin izvor i slapove,  održali svečanu manifestaciju pod nazivom 'Rijeka Ombla – zauvijek!' ili 'River Ombla – forever!'.

Manifestacija se održala u sklopu projekta  koji je nedavno pokrenula WWF, Svjetska ekološka organizacija za zaštitu prirode, a povodom ulaska Hrvatske u EU i to pod nazivom 'Mjesec hrvatskih rijeka'.

Kroz Mjesec hrvatskih rijeka WWF predstavlja s partnerima 'Sedam riječnih čuda Hrvatske',  a to su rijeke Mura, Drava, Dunav, Sava, Zrmanja, Neretva i Ombla. Kako su istakli  iz  Mediteranskog programa WWF , 'sve ove naše rijeke su jako ugrožene i pod prijetnjom uništenja svojih prirodnih vrijednosti i zato ih je potrebno dodatno zaštititi i održivo se na njima razvijati u smjeru prirodnog turizma'

Tako će WWF s partnerskim  organizacijama među kojim su i Eko-Omblići i Eko centar Zeleno Sunce organizirati potpisivanje Povelje za očuvanje hrvatskih rijeka, a koju će na Dan europske Amazone, 14. srpnja, predati  Ministru okoliša i prirode RH Mihaelu Zmajloviću.

 – Jako smo ponosni i sretni što je među sedam riječnih čuda izabrana i naša  rijeka Ombla, najmanja i najljepša ponornica svijeta – poručili su mladi eko aktivisti, svi obučeni u bijelo kao Ombline vile, sa vjenčićima spletenim od bijelih riječkih margarićela i šparoge, te Omblini vilenjaci sa vjencima  spletenih od lovora i ruzmarina. Oni su svoj jutarnji koncert posvetili Ombli.

 Uz svečani  koncert 'Oda radosti'  komornog tria 'Domine' iz Dubrovnika, posvećenog Ombli, nastupio je naš  poznati muzičar i pjevač, inače stanovnik Rijeke dubrovačke – Ivica Soprano sa pjesmom 'Ombla – rijeka života', autora Balda Kovačevića, koju je uglazbio Mladen Harmat.

Izložbom dječjih likovnih radova na  temu 'Rijeka Ombla – zauvijek', pristiglih iz cijele Hrvatske, dijelenjem prigodnih bedževa 'River Ombla – forever' i platnenih torbi, potpisivanjem Povelje za očuvanje ne samo Omble nego i svih ostalih hrvatskih rijeka, te malom okrijepom oko 12 sati je završena ova prekrasna  manifestacija posvećena  našoj rijeci Ombli.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist