Aktualno

ODLUKE VLADE Brza cesta proglašena strateškim projektom, obnavljaju se dijelovi magistrale

ODLUKE VLADE Brza cesta proglašena strateškim projektom, obnavljaju se dijelovi magistrale

Vlada RH donijela je danas u Dubrovniku niz točaka važnih za područje Dubrovačko-neretvanske županije, koje se ponajprije tiču vodno-komunalne i cestovne infrastrukture.

Kako je istaknuo ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, kad je riječ o vodnogospodarskim projektima, oni su važni radi unaprjeđenja uvjeta stanovanja, ali i gospodarskog poslovanja. Ukupna vrijednost svih vodnogospodarski projekata, rekao je, iznosi 2,8 milijardi kuna, koji će se financirati sredstvima iz Eu fondova, ministarstva te uz sufinanciranje javnih isporučitelja.

Vlada je strateškim investicijskim projektom proglasila ‘Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik’, čija je vrijednost 822,6 milijuna kuna. Dana je i potpora realizaciji Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, koji je, kako je rekao ministar Ćorić, važan dio cjelovitog sustava gospodarenja otpada, a na njemu će se zbrinjavati otpad s područja 22 jedinice lokalne samouprave. Procijenjena vrijednost ovog projekta je 420 milijuna kuna, izrada projektne dokumentacije je pri kraju, a u travnju ove godine očekuje se i dodjela bespovratnih sredstava za financiranje.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac osvrnula se na nekoliko važnih projekata financiranih sredstvima EU, a tu su prije svega Pelješki most i projekt razvoja Zračne luke Dubrovnik, ali i studentski dom u Dubrovniku, Trsteno, otok Mljet, Lazareti kao i projekti nabave novih autobusa za Libertas.

Ministar prometa Oleg Butković govorio je o prometnim projektima, a tu je prije svega brza cesta Dubrovnik-Zračna luka-granica s Crnom Gorom koja je uvrštena na listu strateških investicijskih projekata.

Hrvatske ceste obnovit će i nekoliko dionica državne ceste D-8 u duljini od 31,5 kilometara, a to su Zaton Veliki – Štikovica, dionica od Mosta dr. Franja Tuđmana do Ilijine glavice te magistrala kroz Župu dubrovačku. Uz to, rekao je Butković, napravit će se i rekonstrukcija ti križanja, Bosanka, Lozica i Orašac.

Također, Vlada je podržala izradu studijske dokumentacije za niz prometnih i infrastrukturnih projekata diljem Županije. Tako su Hrvatske autoceste osigurale sredstva za projekt rješavanja prolaza državne ceste DC9 kroz Metković, po pitanju rješavanja prometne povezanosti Pelješca i Korčule izdvojit će se 1,8 milijun kuna, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pronaći će modele financiranja u iznosu od 11,7 milijuna kuna za rekonstrukciju županijske ceste ŽC6224 na dionici od spoja s državnom cestom DC118 do naselja Račišće na otoku Korčuli.

Vlada je zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da zajedno sa Županijom i Gradom Dubrovnikom pokrene planirane aktivnosti za Program sustavne i integrirane revitalizacije, valorizacije i održivog razvoja integriranog intermodalnog održivog prometa i novih urbanih sadržaja šireg prostora Grada Dubrovnika koji je ocijenjen prikladnim za financiranje iz fonda ‘Konkurentnost i kohezija’. Ministarstvo će također pomoći s pokretanjem aktivnosti na pripremi Integriranog projekta Rijeka dubrovačka’ koji uključuje uređenje obalnog pojasa i rive.

Za osam luka u Županiji izdvojit će se 518,5 milijuna kuna, za izradu studijske dokumentacije radi ostvarivanja poveznice Projekta cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom na sustav mreža autocesta Republike Hrvatske na potezu od čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do Grada Dubrovnika osigurano je ukupno 1,8 milijuna kuna za dio od Metkovića do Pelješkog mosta te 2,1 milijun kuna za dionicu od Dola do Dubrovnika.

Vlada je također dala suglasnost za davanje koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra radi gradnje i korištenja građevine ‘Most kopno – Pelješac’.

Po pitanju zdravstva, kako je pojasnio ministar Milan Kujundžić, današnjom odlukom Vlade, iz proračuna će se izdvojiti 1,5 milijuna kuna za početak određenih djelatnosti u Dnevnoj bolnici Metković. Ministar je naglasio kako je odlučeno da će se s ovim projektom ići u nekoliko faza, ali i kako Vlada od samog početka zagovara pokretanje Dnevne bolnice za poboljšanje zdravstvene usluge u Dolini Neretve.

Vlada je potom, nakon izlaganja ministra Tolušića dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede za sklapanje sporazuma sa Sveučilištem u Dubrovniku o financiranju nabave opreme za laboratorij Zavoda za mediteranske kulture u svrhu provođenja pedoloških analiza. Ministar Tolušić istaknuo je kako je ovo vrlo važan korak, a pogotovo jer na području cijele Županije nema ovakvog laboratorija.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavila je tri važna projekta u kulturi. Riječ je o projektu ‘Društveno-kulturni, istraživačko-razvojno-inovacijski i memorijalni centar Ruđer Bošković’, Memorijalnoj zbirci ‘Oliver Dragojević’ u Veloj Luci te Projektu uređenja i opremanja kuće Marka Pola u Korčuli .

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić istaknuo je kako projektom izgradnje višenamjenskog Kongresnog centra Dubrovnik Vlada snažno podupire kongresni turizam koji pridonosi povećanju turističke potrošnje i potiče cjelogodišnji turizam.

-Ovom odlukom Vlada podupire potencijal kongresnog turizma. Budući centar imat će kapacitet od 2000 do 3500 sudionika čime će se moći organizirati srednje veliki kongresi. To će pridonijeti još boljem pozicioniranju na globalnom planu. Realizacijom današnjih odluka doprinosimo poboljšanju kvalitete i standarda življenja, održivi razvoj turizma u budućnosti. Dubrovnik je danas perjanica turizma, na prvom je mjestu s preko 4 milijuna noćenja. Posebno me veseli suradnja koju Dubrovnik ima s cruising kompanijama, a pogotovo po pitanju rješavanja ‘over turizma’ – rekao je Frano Matušić.

Ministar branitelja Tomo Medved govorio je o projektu ‘Križni put serpentine Srđa i Dubrovnik u Domovinskom ratu, a riječ je o rekonstrukciji staze križnog puta serpentinama do Srđa koja će postati memorijalna šetnica u spomen na 6. prosinca 1991. godine. Idejno rješenje dobiveno je na javnom natječaju, a priprema dokumentacije e u tijeku. Nositelj projekta je Grad Dubrovnik koji će riješiti imovinsko-pravne odnose, a procijenjena vrijednost investicije iznosi 4,3 milijuna kuna, s tim da će se do dva milijuna kuna osigurati iz državnog proračuna, a ostatak će financirati Grad Dubrovnik.

Konavlima i Pločama darovane su tri vojne nekretnine, a ministrica obrazovanja Blažena Divjak izvijestila je Vladu kako postojeća zgrada OŠ Cavtat ne zadovoljava potrebe provođenja nastave. Izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju, rekla je, omogućeno je da Ministarstvo ulaže u školske prostore, koji su nedovoljni sigurni te će se u slučaju Cavtata angažirati kako bi se dogovorio model sufinanciranja nove škole.

Ministar branitelja Medved predstavio e Vladi odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu hrvatskih branitelja za sklapanje ugovora o kupoprodaji i ugovora o kapitalnoj pomoći s Gradom Dubrovnikom. Riječ je o dvije zgrade sa 108 stanova u Mokošici, kojima će se riješiti stambeno zbrinjavanje 65 stradalnika Domovinskog rata. Vrijednost investicije je 93 milijuna kuna, a od 108 stanova, 65 ih je namijenjeno za stradalnike Domovinskog rata, a 43 će pripasti Gradu te je stoga nužno potpisati ugovor o kupoprodaji. Gradonačelnik Mato Franković ovom je prilikom istaknuo kako će Dubrovnik do 2020. godine riješiti stambeno pitanje svih dubrovačkih branitelja.

 

Pročitajte još

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija