Natrag
25.3.2019 10:58

facebook

twitter

google

rss

dulist

ODLUKA USTAVNOG SUDA Vlahušić može na izbore, kao zamjenik!

1.4.2017 @ 6:19 Dulist Aktualno

Podijelite:

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i šef dubrovačkih HNS-ovaca može se kandidirati na svibanjskim izborima, ali samo kao kandidat za zamjenika gradonačelnika!

Odlučili su tako, doznajemo, suci Ustavnog suda ovog petka nekoliko minuta prije ponoći, odnosno nekoliko minuta prije isteka zakonskog roka za donošenje odluke. Time je konačno stavljena točka na ‘i’ tzv. ‘Lex Vlahušić’, kojim se brani kandidiranje pravomoćno osuđenim osobama, samim time i bivšem dubrovačkom gradonačelniku Andru Vlahušiću koji je pravomoćno osuđen u ‘Aferi Šipan’.
Riječ je, podsjetimo, o Zakonu o lokalnim izborima koji je u Hrvatskom saboru usvojen sredinom prosinca prošle godine, a potom su zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona podnijeli SDP-ov zastupnik Peđa Garbin te sam Vlahušić.

Prema obrazloženju Ustavnog suda, koje nam je dano na uvid, smatra se kako se državljaninu RH zakonom ne može uskratiti Ustavno pravo da bude biran, ali je sud uvažio težinu kaznenog djela te Vlahušiću djelomično ograničio kandidiranje, razmjerno počinjenom kaznenom djelu. Sud smatra da na dužnosti zamjenika gradonačelnika nema ovlasti zloupotrebom kojih bi ponovio kazneno djelo za koje je već osuđivan.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana