GradUrednički izbor

ODLJEV SUDSKIH ZAPISNIČARA Plaće smiješne, opseg posla zbog bolovanja svakodnevno raste

ODLJEV SUDSKIH ZAPISNIČARA Plaće smiješne, opseg posla zbog bolovanja svakodnevno raste

Općinski pa tako i Trgovački sud u Dubrovniku bori se s ozbiljnim nedo­statkom sudskih zapisničara. Ovaj problem osobito do izražaja dolazi u sezoni. Poradi smiješno male plaće odlučuju se na odlazak te se, uglav­nom, zapošljavaju u turističkom sek­toru gdje kao spremačice, konobari ili ispomoć u kuhinji zarađuju tro­struko više. Situacija je, konkretno u slučaju Trgovačkog suda, prvi put počela poprimati zabrinjavajuće raz­mjere kada je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o područjima i sjedištima sudova kojeg je Hrvat­ski sabor donio na sjednici 8. srpnja 2011. godine on pripojen podružnici u Splitu. Radnici su, objašnjavaju nam, izgubili sigurnost stalnog posla zbog čega su se preorjentirali u druge dje­latnosti te je uslijedio val otkaza. Ovo je rezultiralo, među ostalim, što je starosna dob trenutno angažiranih ispod 40 godina, a u prilog iznesenom idu i podaci Ministarstva pravo­suđa RH. ­

Na Trgovačkom sudu nedostaje ih 40 posto
— Za Općinski sud u Dubrovniku, nakon spajanja Prekršajnog suda u Dubrovniku, sistematizirana su 52 radna mjesta administrativnog refe­renta-sudski zapisničar, dok je za Trgovački sud u Dubrovniku sistema­tizirano pet radnih mjesta admini­strativnih referenta – sudskih zapisni­čara. U državnoj službi na Općinskom sudu u Dubrovniku su 44 admini­strativna referenta – sudska zapisni­čara, od kojih četiri na određeno vri­jeme te tri administrativna referenta – sudska zapisničara na Trgovačkom sudu u Dubrovniku. Plaću službenika čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta na koje je rad­nik raspoređen i osnovice za izračun plaće, uvećan za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža. Osno­vica za izračun plaće u 2019. godini, od 1. siječnja do 31. kolovoza 2019. godine, sukladno Dodatku i Kolektivnom ugo­voru za državne službenike i namješte­nike iznosi 5.584,19 kuna bruto – obja­snili su iz resornog ministarstva.

Kada se od spomenutog bruto iznosa oduzmu porezi i prirezi dola­zimo do skromne cifre od tri tisuće i petsto. Doduše, primaju se povodom blagdana sv. Nikole naknade od 500 kuna po djetetu, 1200 kuna božićnice, oko 1000 kuna regresa za godišnji odmor, no kad se podvuče crta to je doista simboličan novac obzirom na vrtoglove troškove života u Dubrovniku. Odljev sudskih zapisni­čara kojih je na Trgovačkom sudu trenutno 40 posto manje negoli je sistematizacijom pred­viđeno utječe na kvalitetu rada preo­stalih pa oni tako zbog preopterećenja predmetima nerijetko posežu za bolo­vanjem. To se opet direktno reflektira na zadovoljstvo klijenata koje je oči­gledno narušeno. Korak je to prije konačnog odlaska i to najčešće u tre­nutku kada svladaju potrebne vještine.

Unatoč problemu koji je bjelodan, na Općinskom sudu u Dubrovniku, suzdr­žaniji su u iskazivanju nezadovoljstva navodeći tek da je ‘u posljednje vrijeme pravo na bolovanje ostvario veći broj službenika, za koja radna mjesta je odmah po ispunjavanju pretpostavki raspisivan oglas za popunu radnog mjesta na određeno vrijeme te je zbog procedure prijema u državnu službu koja traje određeni vremenski period na Općinskom sudu u Dubrovniku u tom razdoblju došlo znatno smanjenog broja zaposlenika koji su efektivno na radu’. Iznos otpremnine, odgovaraju nam, ‘propisan je odredbom čl. 65. Kolektivnog ugovora i ovisi o prosječ­noj plaći, jubilarnih nagrada propisana je čl. 56. Kolektivnog ugovora i ovisi o godinama neprekidnog staža u držav­noj službi tako da nismo u mogućnosti govoriti o točnim iznosima’.

Zapošljavanje novog radnika traje dulje od dva mjeseca
‘U odnosu na trošak prijevoza, isti ovisi o tome gdje službenik prebiva/boravi, dok su isplate uskrsnice, božićnice, novčanog dara po djetetu, regresa za godišnji odmor uređene odredbama Kolektivnog ugovora. U odnosu na isplatu regresa, božićnicu kojima je propisano da Vlada RH i sindikat pre­govaraju svake godine prije donoše­nja smjernica ekonomske i fiskalne politike za iduće razdoblje, s time da, ako se dogovor ne postigne, dar za dijete iznosi najmanje onoliko koliko je bila zadnja isplata dara za djecu u visini koja proizlazi temeljem ugovora između Vlade Republike Hrvatske i sindikata’, zaključuju s dubrovačkog Općinskog suda.

‘Broj službenika’, nastavljaju, ‘ovisi o razdoblju i ostvarivanju prava na bolovanja i porodiljni dopust te o pro­ceduri propisanoj važećim odredbama za raspisivanje oglasa za zamjenu dulje odsutnog službenika zbog čega dolazi do razdoblja u kojem sud ne raspolaže dovoljnim brojem. Naime, službenici najčešće obavijeste o dugo­trajnom bolovanju kad su već na kra­ćem bolovanju, a sud je tek po obavi­jesti službenika u mogućnosti zatražiti suglasnost Ministarstva pravosuđa za oglašavanje popune radnog mje­sta na određeno vrijeme zbog dulje odsutnosti službenika. Tek po dobi­venoj suglasnosti, sud je u mogućno­sti oglasiti prijem u državnu službu na određeno vrijeme i po proteku roka za prijave provesti postupak prijema. Za to je uobičajeno potrebno jedan do dva mjeseca, a ponekad i duže te u kojem razdoblju sud djeluje s manjim brojem službenika’, zaključuju.

Natječaji za nove, kazuju nam, redovito se raspi­suju pa je tako samo u posljednje četiri godine objavljeno deset. Ipak, na njih se ljudi javljaju ‘pro forma’ kako ne bi izgubili pravo na vođenje u evidenciji nezaposlenih. Jasno je kako u turistič­koj meki kao što je Dubrovnik radni uvjeti administrativnog referenta ne mogu konkurirati onima u hotelu ili restoranu što je dato na znanje nad­ležnom ministarstvu. Ono pak ‘pere ruke’ pozivajući se na odredbu Zakona o sudovima prema Ministarstvo pra­vosuđa ne popunjava radna mjesta u pravosudnim tijelima već taj postupak provode čelnici tijela. Pri tome, među­tim, pogotovo kada se radi o zapisni­čarima, naglašavaju, nezaobilazno je njihovo odobrenje. Štoviše, ono je tek moguće u skladu s planom prijama koji se donosi u suradnji Ministarstva financija, odnosno sredstvima osigu­ranim Proračunom.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 29. svibnja 2019.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist