Grad

ODLIČNA VIJEST Trima gradskim braniteljima uručeni ugovori za otkup stanova, kroz pola godine kreće izgradnja na Nuncijati

ODLIČNA VIJEST Trima gradskim braniteljima uručeni ugovori za otkup stanova, kroz pola godine kreće izgradnja na Nuncijati

– Zahvaljujući posljednjim izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima došli smo u mogućnost da jedinice lokalne samouprave, odnosno gradovi sve stanove koje branitelji koriste sukladno pravima koja su im dana, im iste ponude na otkup, a samim time i riješe njihovo stambeno zbrinjavanje. Grad Dubrovnik jedan je od onih u Republici Hrvatskoj koji još uvijek ima brojne branitelje koji nisu stambeno zbrinuti, nadamo se kako ćemo njima ugovore uručiti već sljedeće godine. To se odnosi na one stanove u Mokošici i na Nuncijati za koje smo, zadovoljstv o mi je danas reći, dobili suglasnost Konzervatorskog zavoda. Naime, prema njima potrebno je izraditi HIA studiju nakon čega slijedi usvajanje prostornog plana – rekao je u srijedu na konferenciji za medije gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković prilikom koje je trima dubrovačkim braniteljima Domovinskog rata – Peru Ćoriću, Peru Sutiću i Božu Pavloviću uručio ugovore o kupoprodaji stanova.

Radi se o braniteljima koji već dugi niz godina žive u njima, međutim nisu bili njihovi vlasnici već su im oni od Grada Dubrovnika dani na korištenje. Ovom prigodom oni su izrazili svoju duboku zahvalnost povrh svega gradonačelniku i Ministarstvu branitelja koji su pokrenuli inicijativu za ostvarenje spomenutog naglasivši kako Grad Dubrovnik o svojim braniteljima skrbi u potpunosti.

– Ja sam već čovjek u godinama. Osjećaj imati svoj stan je izvrstan. Još jednom hvala svima na njihovim zalaganjima, pregovaranjima i postignutim dogovorima – poručio je Pavlović.

Ćorić, Sutić i Pavlović kako je istaknuo Franković su ranije imali stečeno pravo za stambeno zbrinjavanje po rješenju Ministarstva branitelja RH sukladno čemu su i dobili mogućnost da stanove u kojima su dosad živjeli otkupe uz, naravno, povlaštene uvjete. Ne radi se, dakle, o komercijalnim cijenama, već posebnima koje su prilagođene statusu dragovoljaca Domovinskog rata i hrvatskih ratnih vojnih invalida. Što se pak tiče izgradnje braniteljskih stanova na Nuncijati, gradonačelnik je još jednom dodao kako je konačno uklonjena najvažnija prepreka – odobrenje Konzervatorskog zavoda.

– Mi smo uspjeli postići suglasje i dobili smo pozitivno mišljenje. Nakon HIA-e ići ćemo u izradu prostornog plana kojeg smo praktički završili. Jučer smo odmah započeli izradu tog dokumenta. Iznimno važno je stavljanje u funkciju spojne ceste jer postojeća to ne može biti zbog čega ćemo na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća usvojiti Izmjene i dopune PP-a i GUP-a Grada Dubrovnika u kojem će biti ucrtana nova cesta za Nuncijatu. Ona je preduvjet za realizaciju svega. Kad govorimo o rokovima to je otprilike šest mjeseci. Međutim, mi nećemo gubiti vrijeme već ćemo krenuti odmah sa parcelacijom i izradom dokumentacije za navedenu cestu kako bi u trenutku kad sva papirologija bude riješena mogli krenuti sa samim radovima – zaključio je Franković.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist