DuList IN

ODLIČAN 3. DAN FESTIVALA SOLI Red učenja, smijeha i fine papice

ODLIČAN 3. DAN FESTIVALA SOLI Red učenja, smijeha i fine papice

“Držićeva stonska priča”, radionica je koju je za ovogodišnji Festival soli osmislio i realizirao tim Doma Marina Držića iz Dubrovnika. Podsjetimo, slavni komediograf radio je u stonskoj Solani, a na radionici njemu posvećenoj maleni su naučili nešto o Držićevom životu, ali i stvarali svoja umjetnička djela likovnom slikarskom tehnikom akvarela, pod mentorstvom muzejske pedagoginje Jasmine Runje. Vosak, krpice i, naravno, stonska sol korišteni su na ovoj radionici, koja svoj drugi dio ima u nedjelju ujutro, 1. rujna u 10 sati u Kneževom dvoru u Stonu.

Dr. sc. Goran Cvjetinović zanimljivim predavanjem upoznao je s manje poznatim dijelom povijesti Stona u vrijeme Dubrovačke Republike, kad je ovaj gradić bio predmetom raznih zavjera, te kako su Dubrovčani nadzirali vlastite dužnosnike u Stonu-kneza, zapovjednika vojske i nadzornika solane, što je još jedna potvrda važnosti Stona i soli za nekadašnju Republiku.

Kaštio je odjekivao smijehom četiriju splitskih stand up komičara Ante, Josipa, Tomislava i Ivice, koji su izveli svoj najbolje baze, a u njima su uživali mnogobrojni Stonjani svih generacija .

Uz DJ glazbu osamdesetih u Solani je bio nastavak druženja Stonjana i njihovih gostiju, sarđele, kozice i sabljarka pekle su se na gradelama, a ekipa “Ludog mora” začinila ih je solju, uljem, svojim umijećem i dobrim raspoloženjem.

Čašicu dobrih peljeških vina ponudila je Zadruga Putnikovići, a odabir craft piva tradicionalno je predstavio Gastro shop Pomalo.

Program Festivala soli 2019. nastavlja se u subotu poslijepodne, radionicom Carmele Grgurević za najmlađe, koji će opet stvarati koristeći svoju kreativnost i podatnu stonsku sol, oslikavajući motive svog zavičaja…

“Slatko od rogača” naziv je predavanja i radionice Jadranke Ničetić, posvećen rogaču, tradicionalnom sastojku kolača našeg podneblja. Obnovu proizvodnje brašna od rogača pokrenula je na Šipanu obitelj Goravica, koji će danas prezentirati svoje proizvode, a kolače koji će se predstaviti pripremila je slastičarska chefica Lucija Tomašić i njezina “Mala truba”. Predavanje se organizira u Kneževom dvoru s početkom u 19 sati.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist