DuList IN

ODLAZE BOLLYWOOD I ‘FAN’ Iduće godine brojite bogate indijske turiste u Dubrovniku!

ODLAZE BOLLYWOOD I 'FAN' Iduće godine brojite bogate indijske turiste u Dubrovniku!

U Dubrovniku se pomalo završava snimanje novog, sudeći po najavama, filmskog hita ‘Fan’ u kojem glavnu ulogu nosi ‘indijski Tom Cruise’, Shahrukh Khan, stoga je tim povodom organizirana iza Katedrale i mini konferencija za medije.

Na pitanje kako je došlo do suradnje Hrvatske i Indije, suradnje, Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a je kazao:
– Nakon što snimite Igru prijestolja i slične serije, cijeli svijet zna kako se u Hrvatskoj radi dobar posao, te što sve Hrvatska i Dubrovnik kao turističke destinacije nose u sebi. Gospidin Dmitrović već godinama pokušava doći do jednog velikoh hrvatsko – indijskog projekta, a tko traži, taj i nađe, otprilike kao i mi, naš audiovizualni centar – kazao je Hribar, te dodao kako u Hrvatskoj nije jeftino snimati.

– Ono što mislim da je najvrijednije za Hrvatsku je kako će najvjerojatnije 20, 30 milijuna Indijaca uskoro gledati prizore na dubrovačkim ulicama, pa brojite iduće godine bogate indijske turiste u Dubrovniku i kažite je li se isplatilo i koliki je učinak ovakve suradnje. Pogledajte što je Game of Thrones učinio za destinaciju. Radi se o dobrim filmašima, a oni sa sobom donose iskustvo onoga što se dogovori i da se to i ispuni. Radi se temeljito i administracija i sve ostalo je izvrsno. Nama će ovo pomoći da možda razvijemo i bolju sliku o sebi nego što je imamo – zaključio je Hribar.

Na pitanje kako će Dubrovnik izgledati u filmu Fan, te kasnije odjeknuti na ekranima, Boris Dmitrović iz Formula Filma kazao je:
-Hrvatska je posljednje vrijeme postala jako zanimljiva svim stranim produkcijskim tvrtkama, pa tako i ovoj. Kolege iz Indije prije godinu dana bili su u obilasku dubrovačkog terena. Sad je puno lakše snimati nego u sezoni, zato smo sad tu – kazao je Dmitrović te dodao kako se na ovaj projekt čekalo dugo godina.

– Nadamo se da će se projekt dobro plasirati kako na naše tako i na indijsko tržište – zaključio je Dmitrović.

– Jako je uzbudljivo snimati ovdje u Dubrovniku i veselimo se tome što smo upravo ovdje odradili posao. Ima to nešto vizualno u sebi – kazali su pak iz producentskog tima YRF-a na čelu s Aashishom Singhom, a dodali su i kako je kako je Hrvatska mjesto nevjerojatne ljepote te izvrsne atmosfere. Na pitanje što je ta tema filma koja bi mogla privući ‘dvostruku’ publiku, odmah su odgovorili:
– Radi se o akcijskom trileru s mnoštvom vrlo uzbudljivih scena. Naime, glavni glumac, naš Shakrukh Khan glumi svog obožavatelja i zato se film zove ‘Fan’. Indijsku publiku jako zanima kako to Dubrovnik izgleda i mislimoda se rijetko kad mogu vidjeti vizure ovako predivnog grada u filmu. Stoga nas jako veseli distribucija filma, koja kreće ove jeseni – kazali su uz nadu da će naići na dobre reakcije publike, jer je Khan ipak jedna od većih zvijezda bollywoodskog filma.

Evo i nekoliko podataka o samom filmu te popularnosti snimanja u Hrvatskoj:
Za produkciju filma zadužena je kuća Yash Raj Films (YRF), a hrvatski partner je Formula Film. Produkcija je za snimanje u Hrvatskoj angažirala više od 600 statista, a za ukupno devet dana snimanja u Hrvatskoj, Yash Raj Films planira potrošiti 1,1 milijun eura (8,6 milijuna kuna). Film bi u distribuciju trebao krenuti ove jeseni.

Projekt se realizira kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, koje od uvođenja 2012. do danas svake godine ostvaruju stopu rasta od gotovo 100% potrošnje međunarodnih produkcija. Nakon uspješnog privlačenja europskih i američkih produkcija, mjere su u Hrvatsku dovele i veliku bolivudsku produkciju, što Hrvatskoj otvara put prema velikom indijskom tržištu.

U 2014. godini u Hrvatskoj je snimalo ukupno 8 međunarodnih produkcija iz Francuske, Švedske, Velike Britanije, Nizozemske, Njemačke, SAD-a i Švicarske, a navedene produkcije su tijekom proizvodnje u Hrvatskoj potrošile oko 83 milijuna kuna na hrvatske proizvode i usluge.

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist