Natrag
23.4.2019 14:19

facebook

twitter

google

rss

dulist

ODLAZAK VELIKANA Evo što je o Chuck Berryju rekao Dubrovčanin koji je pohodio njegov koncert

19.3.2017 @ 17:11 Dulist dulist IN
3;3

Podijelite:

John Lennon jednom je izjavio: ‘Ako rock’n’rollu želite nadjenuti drugo ime možete ga nazvati Chuck Berry’. Bob Dylan jednom ga je prilikom prozvao ‘Shakespeareom rock’n’rolla’.

Jedan od začetnika rock’n’rolla, Charles Edward Anderson ‘Chuck’ Berry, američki guitarist i pjevač, preminuo je ove subote u 91. godini života. Mnogi će se glazbeni kritičari složiti kako je Berry svojim pjesmama, posebno u razdoblju od 1955. do 1965. godine, stvarao novu povijest glazbe, a mnogi velikani su se svojim izričajem naslanjali na njegov opus ili su ‘posuđivali’ dijelić njegove magije.

Dubrovčanin Vedran Levi za DuList se prisjetio njegovog koncerta u Opatiji 2008. godine.

-Chuck Berry bio je jedan od velikana rock glazbe kojeg smo imali prilike gledati u Hrvatskoj. Njegove pjesme ‘Roll over Bethoven’ ili ‘Johnny B. Goode’ poznaju mnoge generacije, a velik je broj prerada izvornika koje izvode glazbenici diljem svijeta. Njegov posljednji koncert u Hrvatskoj održao se na Ljetnoj pozornici u Opatiji 10 srpnja 2008. Svirao je sat vremena, uz svoju Gibson ES-355 gitaru pjevajući svojim karakterističnim glasom. Mnogi tadašnji osamdesetgodišnjaci pozavidjeli bi mu na njegovoj energiji i živosti. Nastup je priveo kraju pjesmom ‘Johnny B.Goode’ nakon koje se ogromni vatromet nadvio nad pozornicom. Kasnije se doznalo kako nije imao nikakve veze s koncertom, već jednim drugim događajem, ali je svakako prigodan za jednu rock legende – rekao nam je Levi.

Inače, Chuck Berry je za svoj 90. rođendan najavio izlazak novog albuma jednostavnog naziva ‘Chuck’, prvog u posljednjih gotovo 40 godina. Album bi trebao izaći tijekom 2017. godine.

Foto: Vedran Levi

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana