Grad

ODGOVOR ČISTOĆE Evo što kažu o kancerogenom reciklažnom dvorištu

Nakon objave napisa pod naslovom ‘Kancerogeno reciklažno dvorište: Dok ste se vi lentravali, niste gledali što vam je iznad glava’ stigao je odgovor iz gradskog komunalnog poduzeća Čistoća.

-Komentar da ‘žuti, plavi, zeleni kontejneri na kraju finivaju u isti kamion od smeća’ nije točan. Tvrtka Čistoća svoje poslovanje vodi u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom te strogo vodi računa o odvojeno prikupljenom otpadu. Našim specijalnim komunalnim vozilima odvojeno prikupljamo komunalni od primarno selektiranog otpada (papir, plastika, staklo, metal), a odvojeno se i predaje ovlaštenim oporabiteljima na daljnju oporabu. Za sve vrste otpada koje se zasebno prikupljaju vodimo i vrlo detaljnu dokumentaciju i prateće evidencije te o istome redovno izvještavamo nadležne u Ministarstvu. Dodatno u našim prostorima se obavlja i dodatno sortiranje odvojenih komponenti, obzirom da je učestala pojava da se u spremnicima za određeni odvojeni otpad odlažu i druge vrste otpada. Glomazni otpad prikupljen na javnim površinama, putem narančastih spremnika kao i onaj kojeg naši sugrađani odlažu bez naknade u reciklažnom dvorištu, već godinu dana se ne odlaže Grabovici, što nažalost ranije nije bio slučaj. Dodatno odvajanje otpada u našim prostorima kao i odvoz i zbrinjavanje glomaznog otpada značajno povećava naše troškove poslovanja ali smo unatoč tome odlučni u želji da Dubrovnik stigne i prestigne zadane ciljeve EU u odvajanju otpada – ističe direktorica Čistoće Nataša Gabričević.

-Većina prostora koje je Čistoća koristila prošle jeseni i u vlasništvu, kao i oni s pravom korištenja, uglavnom su bili pokriveni azbestnim pločama. Prepoznavši isto kao primarni problem za ljude koji rade 8 sati dnevno na uredskim poslovima, već u prosincu prošle godine smo iselili iz tadašnjih uredskih prostora i to iz navedenog razloga, ali i zbog nepostojanja osnovnih uvjeta za rad oko 20 ljudi. Nažalost mnogi mediji nisu prepoznali težinu problema vezanog uz azbest te smo mjesecima zbog navedenog preseljenja bili predmet medijskih kritika – smatra Gabričević.

-Zatvoreni prostor reciklažnog dvorišta Pod Dubom u kojem su smješteni spremnici od 5 m3 i odgovarajuća vaga, također nisu prikladni za rad (koristili smo zatečeni prostor), ali obzirom da je riječ o privremenom rješenju (ugovor o korištenju ističe već u ožujku 2017. godine) odlučili smo se kroz izradu nove organizacije komunalne infrastrukture u gospodarenju otpadom na području JLS Dubrovnik, iznaći odgovarajuće novo prostorno rješenje. Budite sigurni da će svi novi prostori naše tvrtke biti izrađeni po najvišim standardima struke ali i prvenstveno ekološki usklađeni – ističe Gabričević.

-Intenzivno radimo i na rješavanju biorazgradivog otpada te je osim ovoljetne besplatne podjele ukupno 600 komada kompostera u tijeku i nabava specijalnih spremnika za prikupljanje biorazgradivog otpada na javnim površinama te ugovaranje zakonskog zbrinjavanja istoga – kaže Gabričević.

-Unatoč prisutnim mnogim, a prije svega problemima nedostatka odgovarajućih prostora, uvjerenja smo da ćemo u što kraćem roku presložiti i uskladiti naše poslovanje sa najvišim ekološkim standardima – zaključila je direktorica Čistoće Nataša Gabričević.

Pročitajte još

‘NAPRAVLJEN VELIK POSAO’ Završena energetska obnova vrtića Izviđač

Dulist.hr

STIŽE PET NOVIH BUSEVA Libertas nastavlja pomlađivati vozni park

Dulist

TRADICIONALNO DRUŽENJE Dubrovnik Christmas Reception održan u Londonu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija