Aktualno

Odgođen štrajk u Libertasu

Odgođen štrajk u Libertasu

Sastanak održan, od dogovora ništa-zaključak je današnjeg sastanka   između Uprave i Sindikata u Libertasu po pitanju Kolektivnog ugovora.

Dogovoreno je kako će se novi sastanak održati 24. travnja. 
Iako, nije postignut nikakav dogovor, sindikalisti su odlučili prolongirati organiziranje štrajka do slijedećeg sastanka.

-Do 24. travnja moramo pripremiti određene stavke. Direktor je tražio da potpišemo Protokol o kolektivnom pregovaranju koji bi vrijedio do 1. rujna. No, mi na to nismo pristali jer u njemu stoji da se u to vrijeme obavezujemo na socijalni mir, što znači da nema mogućnosti za štrajk.  Iza njegova prijedloga krije se čisto kupovanje vremena dok traje ljeto. Uz to je odbio naš prijedlog da pPotokol o kolektivnom pregovaranju vrijedi do 1. lipnja – kazao je sindikalni povjerenik u Libertasu Baldo Kovačević.

Podsjetimo, Sindikat je nedavno poslao Upravi novi prijedlog Kolektivnog ugovora koji je prilagođen Zakonu o radu, a čak su, kako kaže Kovačević, u njemu smanjenja prava radnika Libertasa u skladu sa Zakonom i okolnostima u kojima ljudi ne primaju plaće i ostaju bez posla.

– Jedino što smo zahtijevali jed a tarifni prilog bude uz Kolektivni ugovor, s popisom radniih mjesta i koeficijentima kako bi se mogao napraviti izračun najnižih plaća za pojedina radna mjesta – dodao je Kovačević. Također ističe kako ih Uprava skoro godinu dana zavlači:

-Mi želimo pregovarati otvorenih karata, da se riješe problemi. Svjesni situacije oko nas, nismo tražili veća materijalna prava. Već samo tražimo potpisivanje Kolektivnog ugovora da bi zaštitili zaposlenike i Libertas. Libertas nije privatna tvrtka u kojoj vlasnik može činit što hoće- naglasio je Kovačević dodavši kako je presuda Vrhovnog suda u korist Sindikata samo dokaz da su zaposlenici u pravu od samog početka.

– I držali smo se zakona, pa i onda kada smo mogli, nismo išli u štrajk, radi građana, zaposlenika, obitelji, jer nismo željeli prenagliti. Stoga se nadam da će se 24. travnja napokon postići dogovor kako ne bi morali koristiti krajnje metode na koje nas prisiljava više od godinu dana Uprava i vlasnik Libertasa-zaključio sindikalni povjerenik Kovačević.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist