Natrag
22.2.2019 01:09

facebook

twitter

google

rss

dulist

Odgođen dovršetak studije o povezivanju Dubrovnika

22.11.2013 @ 12:32 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Ministar regionalnog razvoja Branko Grčić u Bruxellesu se sastao s povjerenikom Europske komisije za regionalnu politiku Johannesom Hahnom.

Kako se neslužbeno doznaje – dovršetak i objavljivanje studije o povezivanju juga Hrvatske s ostatkom zemlje – odgođeno je za približno mjesec dana, piše hrt.hr. Razlog je bolest voditelja tima konzultanata koji tu studiju pripremaju.

Studija izvedivosti, čiju izradu financira Europska komisija, trebala bi ponuditi najprihvatljivije rješenje. Hrvatska Vlada, naravno nakon razgovora s Bruxellesom, sama će trebati odabrati varijantu povezivanja i predložiti je za financiranje iz europskih fondova. Dakle, studija može dati prednost jednoj od 10-ak opcija, na primjer – cestovnom koridoru, a hrvatska Vlada ipak može Bruxellesu predložiti projekt gradnje mosta ili tunela.

Dosad je Bruxelles u realizaciji sličnih projekata sudjelovao s 50 – 80 posto sredstava. A dok se čeka konačna odluka, neslužbeno se sve češće spominje mogućnost da se, umjesto Pelješkog mosta, između Komarne i poluotoka Pelješca gradi podmorski tunel. Brži, jeftiniji, sigurniji, sve su to argumenti u prilog podmorskog tunela koje navode projektanti. Gradnja tunela ne bi trajala dulje od dvije i pol godine, a i troškovi su neusporedivo manji. Dok bi tunel stajao manje od 80 milijuna eura, za most bi trebalo izdvojiti čak četiri puta više.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana