Aktualno

ODBOR ZA SVJETSKU BAŠTINU Potrebna hitna izrada Plana upravljanja dobrom i kontaktnom zonom

ODBOR ZA SVJETSKU BAŠTINU Potrebna hitna izrada Plana upravljanja dobrom i kontaktnom zonom

Na 42. zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu koje se održava u Manami, Bahrein raspravljalo se među ostalim i o točki koja se odnosila na Dubrovnik.

Ministarstvo kulture je u proteklom razdoblju koordiniralo s Gradom Dubrovnikom i njegovim službama izradu cijelog niza stručnih podloga i dokumenata koji su sastavni dio cjelovitog Izvješća koje Ministarstvo kulture dostavilo radnim tijelima UNESCO-a uoči zasjedanja u Bahreinu.

Na zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu usvojena je 28. lipnja Odluka o Stanju konzervacije povijesne jezgre Dubrovnika u kojoj je navedeno da je Odbor zapazio pozitivne korake za popravak neprimjerenih intervencija na zidinama 50-tih i 60-tih godina 20. stoljeća te primio informaciju o završetku pripremne faze izrade Plana upravljanja.

Sukladno ICOMOS-ovim smjernicama Odbor je preporučio što hitniju izradu Plana upravljanja dobrom i kontaktnom zonom zajedno s izradom strategije turizma i upravljanja kruzerskim turizmom. Predmetna strategija turizma Grada Dubrovnika završena je i usvojena na Gradskom vijeću neposredno prije samog 42. zasjedanja Odbora, o čemu je Ministarstvo kulture izvijestilo Centar za svjetsku baštinu. Odbor za svjetsku baštinu navodi da je sustav kanalizacije potrebno analizirati kroz projekt i eventualnu izradu Studije utjecaja na okoliš (HIA).

Nastavno na planove vezane uz izgradnju golf terena na Srđu, Odbor smatra da je projekt potrebno u cijelosti uskladiti s HIA-om te osigurati udaljenost golf terena najmanje 50 metara od ruba Srđa. Odbor za svjetsku baštinu pozdravio je odluku o zaustavljanju projekta Komarda te odgodi gradnje projekta Bosanka 2, gdje će daljnja eventualna mogućnost gradnje biti preispitana kroz HIA-u.

Nakon posjete Monitoring misije gradu Dubrovniku u studenom 2015. godine, a tijekom koje se raspravljalo o mogućem proširenju kontaktne zone, osnovana je Radna skupina koja je izradila prijedlog proširenja kontaktne zone kako bi se osigurala učinkovita zaštita i upravljanje kulturnim dobrom. Svjesni svih izazova u upravljanju kulturnim dobrom na Popisu svjetske baštine Ministarstvo kulture je sa svojim stručnim službama i cijelim timom stručnjaka zajedno s Gradom Dubrovnikom tijekom 2017. i 2018. godine radilo na izradi cjelovite dokumentacije buduće kontaktne zone koja je smanjena od prvotnog prijedloga reaktivne monitoring misije.

Temeljem izrađenih brojnih interdisciplinarnih podloga te analiza stanja utjecaja na baštinu, radna tijela UNESCO-a prihvatila su stručnu argumentaciju i metodološki okvir koji je Republika Hrvatska primijenila pri izradi sveobuhvatne tražene dokumentacije, te dala pozitivnu preporuku Odboru za svjetsku baštinu da prihvati predloženo proširenje kontaktne zone, što je Odbor i usvojio 2. srpnja 2018. godine.

Izvor: Ministarstvo kulture

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist