Županija

Odbijen apel arhitekata za zaštitu hotela Pelegrin u Kuparima

Odbijen apel arhitekata za zaštitu hotela Pelegrin u Kuparima

Odbijen je apel za zaštitu hotela Pelegrin u Kuparima, a takav zahtjev uputili su Društvo arhitekata Dubrovnik, Udruženje hrvatskih arhitekata, UHA, Hrvatska komora arhitekata I Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske. Zaštita ovog hotela u sklopu kompleksa u Kuparima zatražena je na temelju novih znanstvenih spoznaja koja su ukazala na vrijednost ovog hotela.

Zatraženo je preispitivanje postojećeg rješenja na način da se omogući njegova adaptacija I rekonstrukcija.
Inače, upravo ovog četvrtka na Općinskom vijeću Župe dubrovačke trebao bi biti usvojen Urbanistički plana uređenja Kupari I.
Kako navode iz Društva arhitekata Dubrovnik, odbijena je i primjedba Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, u kojoj između ostalog stoji: ‘visokom valorizacijom hotela Pelegrin u kontekstu ostvarenja moderne, nužno je prije početka bilo kakvih zahvata na hotelu Pelegrin izraditi detaljan arhitektonski snimak postojećeg stanja prema usvojenoj metodologiji dokumentiranja kulturnih dobara.’

-Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković dao je mišljenje prema kojemu se dosad izrađena dokumentacija koja je sastavni dio projekta uklanjanja prihvaća kao arhitektonska snimka izvedenog stanja. Prema investicijskim planovima u Kuparima se na poziciji postojećeg hotela Pelegrin planira izgradnja novoga hotela, a na poziciji hotela Goričina turističko naselje. Istodobno, primjedba investitora u kojoj se osim navedne dozvoljene katnosti traži gradnja podrumskih etaža u svrhu pratećih sadržaja ugostiteljsko-turističke namjene je prihvaćena – navode iz DAD-a.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist