Županija

ODAKLE NORO VIRUS U MALOSTONSKOM ZALJEVU? Franušić: ‘Nemamo informacije o izlijevanju fekalnih voda’

Malostonski zaljev

Slijedom otkazivanja ‘Dana malostonske kamenice’ upitali smo Marijanu Franušić iz TZO Ston da nam pobliže objasni razloge neodržavanja feste.

– U jednom dijelu Malostonskog zaljeva došlo je do pojave NORO virusa zbog čega manifestaciji ne mogu prisustvovati svi školjkari, a oni koji se nalaze na otvorenom predjelu ne bi to ni fizički mogli izvesti pa su se dogovorili da ne nastupe uopće. Školjari koji se nalaze na predjelima Usko, Duba i Brijesta gdje su otvorene točke prodaju školjke bez problema. Ali, oni za taj dan ne mogu otvoriti 50 tisuća kamenica pa su iz praktičnih razloga odustali. Pojava NORO virusa nije ništa neobično. On je prisutan svake godine, obično u svibnju kad se more zagrije. Onda se zatvori jedna točka. Sad se to dogodilo nešto ranije. Mediji su sve prenapuhali – rekla je za DuList Franušić.

NORO virus, inače ljudskog podrijetla, uzročnik je akutnih infekcija probavnog sustava. Prenosi se s osobe na osobu, fekalno-oralnim putem, preko hrane i vode koje su kontaminirane stolicom zaraženih osoba te kontaktom sa kontaminiranim površinama. Ipak, Franušić tvrdi kako nisu dobili nikakvu informaciju o eventualnom izlijevanju fekalnih voda u zaljev.

– U Malostonskom zaljevu kamenice postoje tisućama godina. One su se uvijek normalno jele. I tada je bilo hotela, restorana, kuća i septičkih jama pa nitko nije obolio. To sigurno nije ništa novo. Govorim iz vlastitog iskustva jer su moji doma školjkari. Virus nije smrtonosan niti opasan. Kamenice smo jutros jeli. Međutim, ako bi ih konzumirao netko tko nije naučen, ne mogu definitivno reći da mu ne bi naškodilo – zaključila je Marijana Franušić iz TZO Ston.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist