DuList IN

ODABRAO ‘GAULT&MILLAU’ Dubrovački restoran 360 među četiri najbolja hrvatska restorana

ODABRAO 'GAULT&MILLAU' Dubrovački restoran 360 među četiri najbolja hrvatska restorana

Među četiri najbolja hrvatska restorana gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia za 2019. godinu našao se i jedan dubrovački.

Riječ je o restoranu 360 Dubrovnik, koji je nedavno potvrdio svoju Michelinovu zvjezdicu. Uz dubrovački restoran četiri kapice ovog vodiča imaju i Monte iz Rovinja, Pelegrini iz Šibenika i Laganini iz Palmižane.

Priznanja su dodijeljenja na gala svečanosti povodom predstavljanja drugog izdanja ovog gastronomskog vodiča, u koji je, navodi se na stranici Ministarstva turizma, uvršteno 150 najbolje ocijenjenih hrvatskih restorana, 70 POP lokala, 113 vrhunskih i kvalitetnih vina te 25 vodećih hotela iz svih krajeva Hrvatske. U sklopu večeri dodijeljeni su prestižni godišnji trofeji Gault&Millau, svojevrsni ‘kulinarski Oscari’ te je proglašen i Gault&Millau Chef godine.
Za Chefa godine Gault&Millau Croatia 2019. proglašen je Hrvoje Zirojević iz restorana Laganini na Palmižani. Ove godine dodijeljena su čak dva trofeja Veliki chef sutrašnjice za 2019., a dobitnici su chefovi Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola u Savudriji te Matija Bregeš iz restorana Boškinac na Pagu. Trofej za Chefa tradicijske kuhinje za 2019. dobila je chef Vesna Miletić, iz restorana Tač u Zagrebu. U kategoriji Mladi talent 2019., trofej je dodijeljen chefu Tinu Sinožiću iz opatijskog Navisa. Chef Biljana Milina iz konobe Mate s Korčule dobitnica je trofeja Chef slastičar 2019. Trofej za najbolji POP 2019. otišao je u splitski Wine & Cheese bar Paradox.

-Gault&Millau, jedan od dva najprestižnija svjetska gastronomska vodiča, jedini ima izdanje za Hrvatsku. Vodič je dvojezičan, na hrvatskom i engleskom jeziku te je namijenjen domaćim ljubiteljima fine hrane i stranim gostima. Prepoznatljiv je po svojoj žutoj boji i izgledu koji je indentičan u svim zemljama u kojima izlazi. Stručni i anonimni inspektori G&M-a u cijelome svijetu rade po istoj metodologiji ocjenjivanja i po istim kriterijima. Svaki restoran može dobiti od jedne do pet kuharskih kapica, što je slučaj i u Hrvatskoj. Obišli smo sve naše regije u potrazi za novim talentima na gastronomskoj sceni – rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Croatia.
Projekt je podržala i Hrvatska turistička zajednica, a čestitke dobitnicima uputila je i Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za upravljanje destinacijom i podršku razvoju ponude. Podršku projektu dalo je Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, a u ime ministra Cappellija čestitke nagrađenima uputio je državni tajnik Frano Matušić.

-Hrvatska postaje prepoznatljiva cjelogodišnja gourmet destinacija koja privlači posjetitelje koji sve više pozornosti pridaju autentičnoj enogastronomiji. Prema istraživanjima čak 93 posto posjetitelja tijekom turističkog putovanja sudjeluje u nekom iskustvu vezanom uz hranu i piće što ukazuje da je gastronomija danas sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani. Iskustva s hranom i pićem mogu značajno utjecati na percepciju cijele destinacije te na razinu zadovoljstva gostiju s cjelokupnim turističkim iskustvom stoga zahvaljujem i čestitam svim dobitnicima ove prestižne nagrade na trudu, kvaliteti i predanosti u svakodnevnom radu te želim mnogo uspjeha u daljnjem radu – rekao je Matušić.

Foto: Ministarstvo turizma

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist