DuList IN

OD TRADICIJE DO EGZOTIKE Ne propustite još jedan Good Food Festival

OD TRADICIJE DO EGZOTIKE Ne propustite još jedan Good Food Festival

Peto izdanje Good Food Festivala, gastronomske poslastice za ljubitelje dobre hrane je pred nama.

U razdoblju od 15. do 21. listopada ovaj će jedinstveni festival gastronomije i ove godine ponuditi brojna događanja čija su okosnica ukusna hrana i najbolja vina. Za građane i naše posjetitelje organizirane su i brojne radionice poput food stylinga i fotografije hrane, pripremanja dubrovačkih slastica humanitarne Udruge Deša, jela tradicionalne hrvatske kuhinje uz chefa Dina Galvagna i Marinu Žibert Ercegović, a tu je i radionica talijanske kuhinje kroz koju će vas voditi Karmela Vukov Colić. Nadalje, posjetitelje očekuju i brojne zanimljive prezentacije, tradicionalni sajam zdrave hrane na Pilama uz venezuelanski kruh arepu, tematske večere, gastro ture… Središnji događaj je venezuelanska večera sa celebrity chefom Ricardom Luqueom uz ritmove Cubisma, dok je vrhunac festivala i ove godine tradicionalna, jedanaesta po redu Dubrovačka trpeza s humanitarnim predznakom.

Bogat program ovogodišnjeg festivalskog izdanja predstavljen je ove srijede u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika, koja je ujedno i organizator ove vrijedne manifestacije u listopadu uz brojne partnere i suradnike.
-Drago mi je da imamo ovako lijepu priliku naći se krajem sezone u Turističkoj zajednici. Svake godine festival je sve bogatiji, sve veći, sve zanimljiviji i nadam se sve ukusniji – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić, dodavši kako se ove godine festival i službeno protegnuo na sedam dana i to Tjednom dubrovačkih restorana.

-Vjerujem da će i naši brojni sugrađani moći sada krajem sezone, kad je sve malo nekako laganije, prošetati i kušati ono što nude naši restorani, a i naši gosti koji vrlo pozorno prate posebne ponude – rekla je Vlašić, a uz nju je festivalski program predstavila i koordinatorica Blaženka Kordić Aleksić koja je naglasila kako se festival zatvara događanje u Dubrovačkoj pivovari pod nazivom ‘Street food & beer’ u suradnji s restoranom Porat.
Petu godinu na festivalu sudjeluje i humanitarna udruga Deša, koja će građanima kroz radionice provući i nit Dubrovačkog primorja uz izradu primorske torte i svadbenog krokanta.

Kristian Korda, vlasnik i chef restorana Amfora najavio je tematsku večeru uz chefa Dina Galvagna tijekom koje će Jo Ahearne, prva hrvatska Master of Wine, predstaviti svoje vino Wild Skins koje proizvodi na Hvaru. Jo Ahearne je Britanka koja se zaljubila u Lijepu našu u koju se na kraju i preselila te na našem najsunčanijem otoku, otoku Hvaru, proizvodi svoja vina koja će se, kako je rekao Korda, izvrsno ljubiti s konceptom održivog pristupa kuhanju Dina Galvagna. Inače, titula Master of Wine vrlo je značajna u svijetu vinarstva, a njome se okrunilo tek 400 ljudi na svijetu.

Saša Šobot iz restorana Porat predstavio je večeru s Ivanom Pažaninom.
-Čestitam vam na genijalnom proizvodu i impresioniran sam kako ovaj festival raste iz godine u godinu – rekao je Šobot, dodavši kako se nada da će se za nekoliko godina ovaj festival produžiti na cijelu zimu.
Pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i more Marko Miljanić govorio je o tradicionalnoj Dubrovačkoj trpezi koja se održava 21. listopada u podne, a sav prihod ove će godine biti namijenjen Udruzi za Down sindrom i udruzi Rina Mašera.

-Lani smo imali rekordnu zaradu, a nadamo se da će to biti i ove godine. Pozivamo sve ugostitelje koji su ogledalo našega grada i prva i jedna od većih stavki turističke ponude našega grada da se predstave i pokažu što znaju – rekao je Miljanić pozvavši ugostitelje da prihvatljive, dobre cijene koje nude u sklopu Good Food Festivala održe tijekom cijele zime kako bi se i domaći gost vratio u restorane.

Glavni chef hotela Rixos Libertas Ozgur Donertas predstavio je Rixos brunch čija će tema biti Istanbul, a cjelokupni iznos od ulaznica ovaj će dubrovački hotel, kao i svake godine, donirati u humanitarne svrhe.
Nezaobilazni dio Good Food Festivala je i Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik, čiji su učenici, kako je rekla Romana Vlašić, šlag na torti svih događanja.

Luka Šimunović iz TUŠ-a istaknuo je kako je ponosan na bogatstvo ovakvog programa ‘o kojima smo sanjali ’90-ih godina’.
-Ideja o nekoj manifestaciji, koja je rezultirala Dubrovačkom trpezom rodila se na kongresu 1998. godine, a nakon toga i prvim Festivalom vina i gastronomije 2010. godine u Revelinu. Slušajući ovo danas i prisjećajući se tih dana što smo sve radili i koji smo doprinos htjeli dati gradu i struci, mogu samo reći da sam ponosan – rekao je Šimunović zahvalivši se TZ-u što mogu biti suradnici ovakvog festivala.

-Prvobitna ideja kreiranja Good Food Festivala bila je donijeti novo događanje na samom kraju sezone, na samom kraju ljetnog reda letenja da budemo sigurni da ćemo imati još dovoljno letova i da ćemo ih popuniti. Prije pet godina oni nisu bili ovako puni kao sada. Naš cilj jest produženje sezone, ne može se ništa dogoditi preko noći, radimo malo po malo. Listopad je već jako popunjen i pun, a ove zime imat ćemo nikad više direktnih linija s europskim gradovima. Predstoji nam dogovoriti se, posložiti stvari i biti dobri domaćini gostima – rekla je na kraju Romana Vlašić dodavši kako nam je potreban cjelogodišnji život grada kako bi se u njemu i naši gosti osjećali ugodno i dobrodošlo.

Cijeli program pogledajte na linku.

OD TRADICIJE DO EGZOTIKE Ne propustite još jedan Good Food Festival Brosura 2018 – web

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović