DuList IN

Od šteneta do prvaka Hrvatske u ljepoti

Od šteneta do prvaka Hrvatske u ljepoti

U proteklim brojevima mogli ste pročitati priče o raznim pasminama, njihovim vrlinama, uvjetima držanja, dresuri, prehrani, temperamentu, njezi…. Ako ste kojim slučajem odlučili nabaviti izložbenog psa – NE ŽURITE!

Ne povodite sa za prijateljem, susjedom ili rođakom koji je preko noći putem oglasa dobio psića, jer to će biti sve, samo ne pas u standardu i pas za izlaganje. Informirajte se, zovite matične klubove, HKS, uzgajivače, otiđite na izložbu, razgovarajte sa izlagačima jer možda netko baš u tom trenutku ima kod kuće štence ili očekuje leglo u skorije vrijeme.

Konačno, nakon puno sati provedenih ispred kompjutera, telefonskih razgovora sa uzgajivačem i mnoštvom sličica, perspektivno 'show' štene dolazi u vaš dom.     
 
I što sad?! Naravno, opet je tu uzgajivač da vas usmjeri i savjetuje. Imate potencijalno 'show' štene, čekate promjenu zuba i sve ostalo što ide u tom razdoblju. Povedite štene na CAC izložbu, prijavite ga u odgovarajući starosni razred – neka ga sudac pogleda, pregleda i ocijeni. Upravo su ti počeci veoma bitni. Tada se štene uči na izložbenu atmosferu, dodir prepipavanja i pregled zuba. Dobili ste prvu ocjenu koja može biti P-perspective ili VP-very perspective. Ne očajavajte ako ste dobili 'P' jer vaše štene je u razvoju i perspektivno je, ali baš kao i djeca, netko se razvije prije, netko kasnije, zato i postoje starosni razredi i možda baš na sljedećoj CAC izložbi vaše štene dobije VP i uđe u 'Best in Show' program. Dobili ste 1-2 ocjene i već ste u razredu mladih (junior). Vrijeme brzo prolazi.

Mladi prvak Hrvatske u ljepoti

Vaše štene sad je u pubertetu. Kako bi postao MLADI PRVAK HRVATSKE U LJEPOTI potrebne su tri kandidature PRM (prvak razreda mladih) od najmanje dva različita suca sa CAC izložbe. Ne morate žuriti, jer jednu kandidaturu može zamjeniti CAC osvojen do 18 mjeseci starosti psa. Skupili ste kandidature koje su vam potrebne i imate MLADOG PRVAKA HRVATSKE. Svi sati provedeni sa psom, u igri, vježbi, briga o pravilnoj ishrani i njezi sada su nagrađeni, ali tek sada dolazi ozbiljno izlaganje.

Prvak Hrvatske u ljepoti

Vaš pas je u razredu zrelih. U ovoj dobnoj grupi vaš pas mora biti uhendlan, njegovan i sređen po izložbenom kriteriju. Za osvojit kandidaturu PRVAK HRVATSKE U LJEPOTI potrebne su četiri kandidature CAC-a, od toga dvije kandidature moraju biti sa CACIB (međunarodne) izložbe od najmanje tri različita suca. U ovom razdoblju izlaganja mnogi početnici naprave pogrešku i misle da sve znaju, ali to nije baš tako. Tek tada treba zatražiti savjet, saslušati iskusnije izlagače, groomere, handlere jer kinologija je neiscrpan izvor informacija i razmjene iskustva. A prezentiranjem svoga psa u najboljem izdanju i na najbolji mogući način, postat ćete ponosni vlasnik jedne od ljepših, ako ne i najljepše povelje prvaka.

Sretno svim budućim izlagačima!
 

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist