Politika

OD SJEDNICE VLADE DO BROJNIH PROJEKATA Što HDZ-ovci planiraju u 2019.?

OD SJEDNICE VLADE DO BROJNIH PROJEKATA Što HDZ-ovci planiraju u 2019.?

Predsjednik Županijskog organizacije HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije i predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za medije ovog utorka rekapitulirali su 2018. godinu te istaknuli projekte koji su pred njima u 2019.

Branko Bačić istaknuo je kako su izuzetno zadovoljni 2018. godini koja je, prema njegovim riječima, pokazala gospodarsku stabilnost, rast gospodarstva i standarda u Županiji.

-Zahvaljujući radu županijske vlasti, Županija je treća po indeksu razvijenosti. Već dulje vremena zalažemo se za rješavanje vitalnih problema ove Županije projektima za koje je nužan i angažman Vlade RH. Na području Županije odvijaju se projekti vrijednosti 7 milijardi kuna. Sabor je donio niz Zakona pa tako i onaj o otocima kojima će se značajno podići kvaliteta života. Vratili smo Trgovački sud u Dubrovniku te smo s nizom akata rješavali prometnu povezanost Županije. Zadovoljni smo suradnjom središnje vlasti i regionalne i lokalne samouprave. Veliki broj projekata upravo možemo zahvaliti toj sinergiji – rekao je Bačić.

Župan Nikola Dobroslavić 2018. godinu ocijenio je vrlo uspješnom za ovu Županiju.

-Nekoliko je projekata koji su za nas ključni od nastavka radova na Pelješkom mostu, do rekonstrukcije Zračne luke Dubrovnik, zatim gradnje Studentskog doma koji je važan preduvjet za daljnji razvoj Sveučilišta. U prošloj godini otvorili smo zgradu OŠ Orebić s dvoranom, jedan vrlo vrijedan projekt na Pelješcu, u Dolini Neretve započeli smo projekt navodnjavanja Donje Neretve, očekuje nas megaprojekt, vrijedan više od 500 milijuna kuna kojim ćemo osigurati navodnjavanje Neretve i spriječiti zaslanjenje. Tu su i dva manja projekta Centar za djecu s teškoćama u razvoju i Objedinjeni hitni bolnički prijem čije opremanje slijedi – istaknuo je Dobroslavić dodavši kako su u 2019. ušli s brojnim planovima te kako očekuju postići kvalitetne rezultate.

-U fokusu našeg interesa bit će daljnje povezivanje Županije, konačno definiranje ceste od Zračne luke do Grada, bitka za autocestu od Osojnika do Metkovića. Pelješki most je presudan, ali nije dovoljan za naše povezivanje. Koncentritat ćemo se i za projekt Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, Centra za gospodarenje otpadom, dnevne bolnice u Metkoviću. Na sjednici Skupštine očekujemo usvojiti Prostorni plan – naglasio je župan.

Gradonačelnik Mato Franković prisjetio se kako su u 2018. održani kotarski izbori u kojem je HDZ dobio podršku sugrađana. Naglasio je važnost projekta ‘Rescpect the City’ dodavši kako prošle godine niti jedan dan nije prošao u nesnosnim gužvama na ulazu s Pila.

-Na izložbi u New Yorku dobili smo potvrdu od predstavnice UNESCO-a da je upravo ono što je Dubrovnik počeo raditi uzor svim destinacijama. 2018. smo počeli s izgradnjom stanova za mlade i branitelje, krenuli smo u izradu projektnog rješenja za Solitudo. Vjerujem da ćemo u 2019. krenuti s izgradnjom stanova u Solitudu, paralelno s time kupili smo zemljište na Pobrežju gdje ćemo uskoro početi s radovima na cesti Most dr. Franja Tuđmana-Pobrežje. Prvi dio godine obilježit će početak izgradnje OŠ Montovjerna, za nekih desetak dana, završavamo radove na Dječjem vrtiću Palčici i nadamo se da će oni biti gotovi do Feste sv. Vlaha. Tu su i brojni projekti poput onoga aglomeracije vrijedan preko 650 milijuna kuna za koji bi trebali dobiti zeleno svjetlo. Time ćemo početi sa značajnim investicijama u vodoopskrbi, odvodnji. Iznimno nam je drago što ćemo 1. veljače imati sjednicu Vlade u Dubrovniku, nakon deset godina, na kojoj se nadam da će biti prepoznate brojne inicijative geada i županije te da će donijeti dosta dobra – rekao je gradonačelnik te dodao kako će se u Dubrovniku u travnju odviti summit Kina 16+1, a uskoro će na sjednici Gradskog vijeća biti predstavljena i strategija sporta.

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović