Slušni aparat

Od podzemlja do stadiona

Od podzemlja do stadiona

Prije nekoliko mjeseci s vama sam podijelio oduševljenje nastupom kalifornijskog banda Zig Zags na londonskom Desertfestu. Pred prepunim parterom Underworlda otprašili su sat vremena energičnog i zabavnog seta predstavljajući svoj novi, treći po redu album ‘They’ll Never Take Us Alive’. Prema vlastitim riječima, htjeli su da novi album bude brži i žešći od prethodnih koji su više naginjali stoner zvuku, i u tome su definitivno uspjeli.

Već u uvodnoj pjesmi, njihovim prvim singlom ‘Punk Fucking Metal’ jasno je da ovaj žestoki trio pokušava rekonstruirati kalifornijski thrash s početka osamdesetih. Gitara, glas i produkcija neodoljivo podsjećaju na ‘Kill’em All’, i svi ljubitelji rane Metallice će sigurno uživati u stvarima kao što su ‘Killer of Killers’, ‘Why I Carry A Knife’ ili ‘Fallout’, a vrhunac je njihov #metoo moment, stvar ‘Ms.45’ inspirirana istoimenim filmskim klasikom Abela Ferrare u kojem se Zoe Lund osvećuje svojim silovateljima pištoljem naslovnog kalibra. Još jedna preporuka za nostalgičare definitivno je izvrstan album ‘The Perplexed Sky’ dvojca iz Baltimorea koji nastupaju kao UNKNOWN NOBODies. Odličan odabir imena grupe iskazuje se i minimalnim informacijama o Jacku Murrayu i Koreyu Hershbergeru i njihovoj odlučnosti da zvukove sa svojeg trećeg samo-izdatog albuma ne dijele na YouTubeu. No, ukoliko vam nedostaju grunge i posebno Nirvana, ovaj band će bez sumnje utažiti vašu žeđ. Osim očitih utjecaja Cobaina i ekipe na zvuk, uz produkciju J. Robbinsa (Clutch, Against Me) u genijalno-zaraznim stvarima ’The Void Unknown’, ‘A Ritual’, ‘Violet’ ili ‘Jewel’ mogu se još čuti naznake Busha i R.E.M.-a – savršen album za sve koji smatraju da je prva polovica devedesetih posljednje kvalitetno razdoblje rocka.

Više puta hvalio sam one-man bandove pa je logično da na red dođe i jedan fantastičan one-woman band. Australka Emily Highfield sa svojim projektom sULDUsK na debitantskom albumu ‘Lunar Falls’ predstavlja duboko melodičan, atmosferičan i pomalo uznemiravajući crni neofolk. Mračne gotičke teme i zvuci akustične gitare promiješane sa predivnom vokalnom izvedbom pružit će vam četrdesetak minuta opuštajuće introspekcije. Posebno bih izdvojio ‘The Elm’ – rekonstrukciju pjesme grupe Trees of Eternity, te ‘Catacombs’ i ‘Three Rivers’. Ukoliko ste ljubitelj atmosferične glazbe, no ipak vam treba nešto malo žešće od Sulduska, ne možete pogriješiti sa novim albumom grupe GLare OF THe sUN – ‘Theia’. Možda sam iz nekog subliminalnog razloga sklon austrijskom post-black metalu, ali nakon što sam proglasio ‘Arson’ od Harakiri for the Sky svojim albumom prošle godine vrlo je izgledno da ove godine to bude ovo genijalno jednosatno remek-djelo. Dvanaest stvari maštovito naslovljenih samo rimskim brojevima od I do Xii prelaze žestoki put od dooma, sludgea, proga i folka. Za sve fanove Katatonie, October Falls ili Anatheme, ovaj album bez razmišljanja zaslužuje V zvjezdica. I za kraj, band za koji ćete ove godine sigurno još čuti.

Stoner-punkeri BOKassa upravo su izdali svoj treći album ‘Crimson Riders’, a svojom energijom i kvalitetom zaslužili su osobni poziv Larsa Ulricha za nastup kao podrška Metallici i Ghostu na trenutnoj europskoj stadionskoj turneji. Iako će im kao pred-predgrupi rasvjeta biti isključivo iz prirodnih izvora te će morati nadglasati žamor dok se stadion polagano popunjava, dobar publicitet i stvari kao ‘Mouthbreathers Inc.’, ‘Blunt Force Karma’ i Charmed & Extremely Treacherous’ mogli bi ih lansirati u više sfere popularnosti. Ukoliko ćete i vi otputovati u neku od nama susjednih zemalja na koncert Metallice, obavezno uranite da uhvatite ovaj švedski trio.

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić