Hrvatska

Od početka rujna u Dubrovniku palo 246 litara kiše po četvornom metru

Kiša u Dubrovniku 2014.

Premda većina, možda čak i gotovo svi, priželjkuju i sljedećih dana vrijeme poput današnjega, želja im se neće ispuniti. Već sutra te posebno u četvrtak i petak ponovno će biti kiše, u mnogim mjestima i obilnije.

Novo kišno razdoblje diljem je Hrvatske neprijeporno jer prognoze već danima upućuju na sličan razvoj vremena, pri čemu nije u pitanju ‘hoće li pasti’ kiša, nego gdje će, kada i koliko?! Uzastopni izračuni različitih kompjutorskih modela atmosfere prilično su jedinstveni u prognozi relativno velike količine oborine u kratkom vremenskom razdoblju, već od sutra u mnogim mjestima zapadne Hrvatske, poglavito na sjevernom Jadranu, uključujući i unutrašnjosti Istre, te u Gorskome kotaru i Lici, a u većini ostalih krajeva tijekom četvrtka i petka.

Pritom će u mnogim mjestima pasti više od 50 litara kiše po četvornome metru, a na Jadranu i područjima uz njega – u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te Gorskom kotaru i Lici, nerijetko i više od 100 litara!

Najmanje će kiše, najvjerojatnije, pasti u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnome Srijemu. No, i ondje se ne smije sasvim isključiti mogućnost za lokalno izraženija nevremena, kojih će gotovo sigurno biti, barem ponegdje, u ostatku unutrašnjosti, te posebice na Jadranu, pri čemu valja računati na ponavljanje pojava kakvih smo ovoga ljeta imali napretek – jakih i olujnih udara vjetra, velike količine kiše u kratkom vremenskom razdoblju, te tuče, pa i pijavica.

Već sada se može tvrditi kako će nakon većinom ‘kišnog’ i ‘vrlo kišnog’, gdjegod i ‘ekstremno kišnog ljeta’, i rujan u mnogim mjestima biti sličan. Pa i cijela godina. Naime, od početka rujna do jutros u 8 sati u Dubrovniku je palo čak 246 litara kiše po četvornome metru, kao nikada do sada u povijesti mjerenja na toj meteorološkoj postaji, od 1961. godine. Oko 5 litara više nego u do sada najkišovitijem rujnu 1963.

Pritom je već u dosadašnjem dijelu godine nadmašena prosječna godišnja količina oborine. Slična je pojava i prije rujanske kiše zabilježena na postaji Zagreb Maksimir, prošlih dana i u Zadru, a tijekom ovoga će tjedna vjerojatno i još ponegdje.

Osim kiše bit će i vjetra, posebice jakog i olujnog juga na većem dijelu Jadrana tijekom četvtrka, na južnom dijelu Jadrana još i u petak. Valja upozoriti i na veliku vjerojatnost kratkotrajnog, ali mnogima neugodno jakog jugozapadnog vjetra na sjevernom Jadranu u četvrtak, nakon kojeg će mjestimice biti i jakih, gdjegod vjerojatno i olujnih udara bure.

Izvor: HRT

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović