Hrvatska

OD PETKA Od Ploča do Zagreba autocestom 10 posto skuplje

OD PETKA Od Ploča do Zagreba autocestom 10 posto skuplje

Hrvatske autoceste od petka 15. lipnja uvode deset posto skuplje sezonske cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju.

Tako cestarina za dionicu Ploče (Karamatići) – Zagreb poskupljuje sa 231 na 256 kuna za I. skupinu vozila, a sa 359 na 354 kune za II. skupinu vozila. Ako se, pak, planirate na autocestu uključiti na Dugopolju, onda će vas cestarina do Zagreba koštati 200 kuna I. skupina, odnosno 312 kuna II. skupina vozila.

Sezonska cijena, koja vrijedi za IA, I. i II. skupinu vozila, bit će na snazi do 15. rujna.

-Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom tri ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini – objašnjavaju iz HAC-a ovo poskupljenje.

-U ukupnom prometu vozila najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi). Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima – smatraju iz HAC-a.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist