Kultura

OD MORA DO MRAMORA Nova knjiga Antuna Koncula

U izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku tiskana je knjiga Antuna Koncula, Od mora do Mramora.

Prvijenac Antuna Koncula 28. je monografija niza Prilozi povijesti stanovništva Dubrovnika i okolice u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Uzorna povijesno-demografska studija kojoj je u fokusu stanovništvo župe Gradac od 18. do početka 20. stoljeća najprije je oblikovana kao doktorski rad obranjen na Sveučilištu u Zagrebu u okviru doktorskog studija Povijesti stanovništva pod mentorstvom nedavno preminulog akademika Nenada Vekarića.

– U knjizi autor slijedi prokušani model za povijesno-demografska istraživanja koji je razvio akademik Vekarić. Isti model podjednako je uspješno primijenjen i u zapaženoj monografiji Marinka Marića, Stanovništvo Popova u Hercegovini: Ravno koja je u istom nizu objavljena 2015. godine. Bogato ilustrirana knjiga Antuna Koncula podijeljena je na osam poglavlja. Opremljena je s više od stotinu tablica i četrdesetak grafikona, kazalima imena i mjesta, iscrpnim popisom vrela i literature i sažetkom na engleskom jeziku. U uvodnom poglavlju autor se osvrnuo na postojeća saznanja, postavio metodološki okvir i opisao političke, gospodarske i vjerske prilike na području župe Gradac u razdoblju od 1709. do 1918. godine. Drugo poglavlje posvećeno je vrlo zahtjevnom izračunu broja stanovnika župe Gradac na temelju matičnih knjiga i drugih izvora crkvene provenijencije kao što su izvještaji biskupa, vizitatora i župnika, osmanskih popisa-deftera i službenih autro-ugarskih popisa. Slijedi prikaz kretanja stanovništva svakog pojedinog naselja župe Gradac. Autor je zatim analizirao natalitet, mortalitet i nupcijalitet, te dobnu, spolnu i vjersku strukturu gradačkog stanovništva. Posebna poglavlja posvećena su migracijama i analizi imenskog i prezimenskog fonda – stoji u predgovoru Rine Kralj-Brassar.

 

 

Pročitajte još

ODRŽANA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Ruždjak Podolski: Kreativni impuls je važniji od senzacija!

Dulist

VIDEO/GENERALNA U PORTU Ekipa sa zidina poručuje: ‘Ne valja!’, ali i: ‘Vratite mu taracu, Maro, Maro!’

Dulist

PRIPREME U TIJEKU Večeras je generalna proba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija