Natrag
25.4.2019 06:05

facebook

twitter

google

rss

dulist

Od gripe oboljele 262 osobe

2.3.2012 @ 11:45 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti

Podijelite:

Prema pristiglim prijavama Odjela za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, do 29. veljače oboljelo je ukupno 262 osobe, od čega najviše iz Dubrovnika (156), zatim iz Metkovića (75), Korčule (23) te Ploča (8).

Do sada je najviše oboljelih u mlađoj dobnoj skupini od 7 do19 godina, odnosno među školskom djecom. Kkao se navodi na internetskim stranicama Zavoda, dobna skupina  se najmanje cijepi protiv gripe, a izložena je dugom boravku u većim skupinama u zatvorenim školskim prostorima, što pogoduje širenju gripe. Zbog načina prijavljivanja i činjenice da se velik broj ljudi liječe sami kod kuće, stvarni broj oboljelih od gripe dvostruko je pa i više nego dvostruko veći od broja prijavljenih.

Epidemiološkim izvidima i kontaktima sa izabranim obiteljskim liječnicima očekuje se znatno veći broj prijava u slijedećim tjednima. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji do sada se cijepilo protiv gripe oko 9.300 osoba. Broj cijepljenih osoba protiv gripe ne odudara od prošlogodišnjeg. Cijepljenje protiv gripe još uvijek je u tijeku, svi zainteresirani mogu se javiti kod svojih izabranih liječnika ili na Odjele za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo.

Prema riječima voditelja Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Miljenka Ljubića, premda je još uvijek teško pretpostaviti, čini se kako broj oboljelih ove godine, biti manji mego prošle godine.
-No, kad je u pitanju gripa, to je uvijek nezahvalno prognozirati-dodaje Ljubić.  

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana