Hrvatska

Od 2019. boravišna pristojba viša za 25 posto

Od 2019. boravišna pristojba viša za 25 posto

Vlada RH donijela je u četvrtak uredbu kojom će visina boravišne pristojbe u 2019. godini poskupiti za 25 posto u odnosu na ovogodišnju.

-Prilikom prijedloga povećanja uzelo se u obzir da visina te pristojbe bude konkurentna u odnosu na okruženje. U ovom trenutku u Hrvatskoj je jedna od najnižih boravišnih pristojbi u okruženju – objasnio je ovu odluku ministar turizma Gari Cappelli, a prenosi ju HRT.

-Uredbom se predlaže i povećanje iznosa boravišne pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Povećanje boravišne pristojbe imat će izravni utjecaj na razvoj samih destinacija s obzirom na to da raspodjelom većina naplaćenih sredstava od boravišne pristojbe ostaje u destinaciji gdje je i ostvarena – rekao je Cappelli.

Po odredbi bi iznos pristojbe u turističkom mjestu A razreda u glavnom ljetnom dijelu sezone u hotelima i sličnom smještaju porastao s 8 na 10 kuna. U glavnoj sezoni boravišna bi pristojba iduće godine u mjestu A razreda trebala biti skuplja i u pred i posezoni, odnosno porasti sa 6 na 8 kuna te s 5 na 7 kuna, a porasti se predviđaju i za turistička mjesta B, C i D razreda, i to sa 7, 5,50 i 4,50 kuna, na 9, 7 i 5 kuna u glavnoj sezoni, a u pred i posezoni sa ovogodišnjih 5, 4 i 3 kune, na 7, 5 i 4 kune.

Što o ovom povećanju govore čelni ljudi dubrovačkog turizma pročitajte u novom broju DuLista, koji je u prodaji od srijede 1. kolovoza.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist