Natrag
17.2.2019 15:01

facebook

twitter

google

rss

dulist

Od 2016. ni policija ni poreznici neće vas smjeti tražiti ništa više od osobne

5.4.2014 @ 19:38 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Od sredine 2016. godine policiji, vojsci, matičarima, sudovima, socijalnim službama, zavodima za zapošljavanje, poreznoj upravi, HZZO-u, mirovinskom zavodu i svim ostalim predstavnicima države zakonom će biti zabranjeno od građana i tvrtki prikupljati podatke koje država o njima već posjeduje, piše poslovni.hr.

Bit će to rezultat novog zakona koji je Vlada u četvrtak poslala u redovnu saborsku proceduru, Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi.Iako se birokrati prema građanima i tvrtkama tako mogu ponašati već četiri godine, otkako su stupile na snagu izmjene Zakona o općem upravnom postupku, država će ih sada i formalno na to obvezati. Ministar uprave Arsen Bauk kaže da se ovim zakonom “prešetavanje” građana i tvrtki od šaltera do šaltera želi proglasiti protuzakonitim.

Ne bude li većih zastoja u saborskoj proceduri, zakon bi mogao biti usvojen do lipnja. U tom slučaju, sva tijela javnog sektora imaju najviše dvije godine za prilagodbu. No, već će iduće godine svoje registre morati uvezati s novim metaregistrom, koji će postati središnji sustav za razmjenu podataka unutar države. Telekomunikacijski regulator Hakom već je raspisao javni natječaj za izradu metaregistra vrijedan 4,8 milijuna kuna bez PDV-a, koji se mora dovršiti do početka iduće godine.

Ministar Bauk objašnjava kako će građani i tvrtke kao glavni šalter prema državi imati portal Gov.hr. Na njemu će svi imati vlastiti e-mail sandučić preko kojeg će se odvijati službena komunikacija između države s jedne i građana i tvrtki s druge strane. Navodno bi dio tog sustava, najavljivan kao usluga e-Građani, trebao postati dostupan u svibnju. Kako bi to ostvarila, država planira tvrtku APIS IT pretvoriti u svoj interni IT odjel.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana