Hrvatska

Od 15. svibnja jeftiniji SMS-ovi i pozivi prema EU

Od 15. svibnja 2019. počinje se primjenjivati Uredba o međunarodnim pozivima i SMS porukama, kojom je propisana najviša dopuštena cijena međunarodnih poziva za privatne korisnike iz bilo koje nepokretne ili pokretne mreže u Republici Hrvatskoj prema zemljama EU-a. Međunarodni pozivi su pozivi koje upućujete iz matične zemlje prema međunarodnim brojevima.

Regulirana cijena ne može biti veća od 1,76 kn/min po minuti poziva, i 0,55 kn/SMS za tekstualne poruke (SMS).

Regulirane cijene primjenjuju se na pozive i SMS poruke na bilo koji fiksni ili mobilni broj druge države članice EU-a.

Zemlje članice EU-a su: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Republika Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska , Portugal, Rumunjska, Slovačkoj, Slovenija, Španjolska i Švedska.

Regulirana cijena u EU primjenjivat će se i na Norvešku, Island i Lihtenštajn, nakon donošenja odgovarajućeg zakonodavstva.

Ova ograničenja cijena automatski će se primjenjivati na fiksne i mobilne usluge koje se naplaćuju u cijelosti ili djelomično na temelju stvarne potrošnje od 15. svibnja 2019., osim ako korisnik trenutno koristi alternativnu tarifu za međunarodne pozive i odluči ostati na njoj (tj. Korisnik koristi tarifu koja sadrži pozive npr. prema zemljama koje nisu u EU i naplaćuje prema zemljama članicama EU-a različite cijene za međunarodne pozive u odnosu na standardnu tarifu); ili je namjerno odabrao alternativnu tarifu.

Ako trenutno korisnik ima alternativnu tarifu za međunarodne pozive, operator ga mora obavijestiti prije 15. svibnja 2019. o novim ograničenjima cijena koja će se početi primjenjivati na njihovu zadanu tarifu od tog datuma. Ukoliko korisnik ne zatraži izričito zadržavanje postojeće tarife, operator ga mora automatski prebaciti na reguliranu tarifu od 15. srpnja 2019.

Operatorima je, međutim, dopušteno ponuditi alternativne tarife u kojima su cijene veće od reguliranih cijena, ali korisnici moraju izričito zatražiti prelazak na tu tarifu prije primjene. Na primjer, korisnik može odabrati prelazak na tarifu u kojoj je trošak pozivanja određenih zemalja obuhvaćenih pravilima (npr. Francuska) viši od zadane granice, ali trošak pozivanja ‘ostatka svijeta’ (npr. Kanada) je jeftiniji. Prije nego što korisnik odabere alternativnu tarifu, njegov operator ga mora obavijestiti o prednostima koje mogu propustiti ako se prebace na alternativnu tarifu.

Pravila se primjenjuju samo na privatne korisnike. Kada koristite telefon u drugoj zemlji, tj. kada ste u roamingu ne primjenjuju se ove cijene. Međutim, postoje posebna pravila o tome što vaš telefonski operater može naplaćivati kada ste u roamingu u EU, Norveškoj, Islandu ili Lihtenštajnu. Pojedinosti o ovim pravilima možete pronaći na poveznici https://www.hakom.hr/default.aspx?ID=7812.

Pročitajte još

ZAHVALA TURISTIMA HTZ pokrenuo ‘Thank you’ kampanju na 13 inozemnih tržišta

Dulist

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić izabran za potpredsjednika European Travel Commisiona

Dulist

REZULTATI TURISTIČKE SEZONE Pad manji od očekivanog, 41 posto dolazaka u odnosu na lani

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija