Aktualno

Od 1. veljače prikupljanje potpisa za referendum

Od 1. veljače prikupljanje potpisa za referendum

Inicijativa „Srđ je naš“ najavila je danas prikupljanje potpisa građana Dubrovnika s krajnjim ciljem raspisivanja referenduma o pitanju urbanističkog uređenja platoa Srđ.

U tu svrhu oformljen je i Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača u čijem su sastavu članovi inicijatice „Srđ je naš“: Ivana Butigan, Enes Ćerimagić, Mariela Marković, Igor Miošić i Ivan Viđen.

Ivana Butigan uvodno je kazala kako je „konačno došao taj dan da se krene s toliko željenim i najavljivanim prikupljanjem potpisa.
Igor Miošić je naglasio kako „političke elite pogoduju krupnom i špekulativnom kapitalu i privatnim interesma“.

– Po istom modelu to se događa sa Srđem. Gradske vlasti ignorirajući mišljenje građana i struke uporno gura projekt za koji od nas nisu dobili mandat. Sadašnja gradska vlast izbore je dobila uglavnom suprotstavljajući se takvom projektu i obećavši referendum po tom pitanju. U četiri godine do toga nije došlo. Gradska vlast pokazala je kontinuitet ignoriranja građana, započet već sa prethodnom vlasti, i nije nam preostalo ništa drugo nego krenuti u ovaj projekt – izjavio je Miošić.

Pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić izjavio je kako, unatoč obećanjima i deklarativnim obećanjima, ni Gradsko vijeće ni gradonačelnik nisu donijeli odluku o referendumu, Organizacijski odbor odlučio se za treće, zahtjevnije rješenje, prikupljanje potpisa 20 posto građana, a prema posljednjem popisu riječ je o nešto više od 8 tisuća potpisa.

– Pozvao bih sve koji žele samostalno odlučivati o svojoj sudbini života u gradu, da podrže inicijativu i daju potpis – kazao je Ćerimagić.
Ivan Viđen je dodao kako će prikupljanje potpisa trajati 15 dana, od 1. do 15. veljače na nekoliko lokacija u gradu.

– Građani će svoj potpis moći dati ispred palače Sponza, na Pilama, Pošti Lapa, ispred trgovačkog centra Tommy, na placi u Gružu, naselju Naš dom u Mokošici, a organizirat ćemo prikupljanje potpisa i na Elefitima, Bosanci i ostalim dijelovima grada. Naravno, bit će potrebno ponijeti osobnu iskaznicu i OIB – rekao je Viđen, dodavši kako će se za vrijeme sakupljanja potpisa sve tehničke pojedinosti moći saznati na internetskoj stranici www.dubrovnikreferendum.com, a svi upiti mogu se poslati na e-mail info@dubrovnikreferendum.com.

Mariela Marković naglasila je kako se akcijom „svima nama želi dati pravo da zajedno i sami odlučujemo u ovom važnom pitanju, koje će u mnogočemu odrediti budućnost Grada, a samim time i nas samih“.

– Pozivamo sve građane, bez obzira kakvo mišljenje o projektu imali, da osjete potrebu da sami daju svoj glas i odluče što će se na Srđu događati. Želimo ih potaknuti da se možda po prvi puta osjete aktivnim sudionicima događanja u zajednici u kojoj žive i požele zajednicu koja će početi napokon primjenjivati jedan drukčiji model demokraciji, u kojem je svaki glas građana bitan i u kojem oni sami odlučuju o svojoj sudbini – rekla je Marković, dodavši kako đir Stradunom „počinje i završava na Srđu“.

Referendumsko pitanje koje će Organizacijski odbor ponuditi građanima glasi: „Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou broda Srđ?“

Obrazloženje referendumskog pitanja može se pronaći na internetskoj stranici referenduma, ali će na lokacijama za prikupljanje potpisa biti volonteri koji će objašnjavati razloge za referendum.

Kas se skupi dovoljan broj potpisa, oni se, prema proceduri, šalju u Ministarstvo uprave na provjeru, a potom Ministarstvo donosi rješenje da je sve regularno. Potom se mora sazvati sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se raspisati referendum.

– Nadamo se da će se sve to dogoditi do izbora, jer je ovo prevažno političko pitanje da bi svi politički aspiranti na njega ostali nijemi. Mora se znati njihov stav pred izbore po pitanju projekta na Srđu i referenduma – rekao je Enes Ćerimagić, koji je izrazio nadu kako će datum referenduma biti poznat prije raspuštanja Gradskog vijeća u ovom sazivu.

– Današnja javna rasprava o UPU Bosanke zapravo ne donosi ništa novog. Taktika je gradskih vlasti da iscrpljuju javnost. Tim se više ističe potreba za raspisivanjem referenduma, da se sve ovo više prekine – završno je zaključio Igor Miošić.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist