Natrag
17.2.2019 00:52

facebook

twitter

google

rss

dulist

Od 1. srpnja nove osobne iskaznice

2.5.2013 @ 11:35 Baldo Marunčić Zanimljivosti

Podijelite:

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj će sjednici predložiti izmjene Zakona o osobnoj iskaznici. Naime, kada 1. srpnja Hrvatska uđe u Europsku uniju na snagu stupaju nova pravila u proceduri izdavanja i izgledu novih isprava.

Tako bi nova redizajnirana osobna iskaznica sadržavala OIB, u prvoj fazi ne bi bila elektronička, ali bi bila pripremljena za naknadnu ugradnju elektroničkog nosača podataka.

Novost je i kako će pravo na izradu osobne iskaznice od 1. srpnja imati i mlađi od 16 godina, doslovno svi građani Hrvatske, kako im za kretanje unutar Europske unije roditelji ne bi morali izrađivati putovnice, čije je izdavanje skuplje i koje se moraju obnavljati u kraćim vremenskim razdobljima. Dječja osobna iskaznica vrijedila bi pet godina.

Predlaže se i da se dobnu granicu od koje se osobna iskaznica izdaje s rokom važenja od 10 godina spusti sa 27 na 21 godinu života, jer vladajući ocjenjuju da se osobni izgled osoba starijih od 21 godine više bitno ne mijenja.

Dosadašnje osobne iskaznice vrijedit će i nakon ulaska u Europsku uniju, do isteka valjanosti.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana