Zanimljivosti

OČISTITE VOĆE Samo pranje vodom nije dovoljno

OČISTITE VOĆE Samo pranje vodom nije dovoljno

Bilo bi šteta izbjegavati ukusno i zdravo voće pa vam donosimo savjete kako ga oprati na pravilan način da bi isprali sve pesticide.

Obično pranje vodom nije dovoljno, kaže portal Savjeti za vas, koji donosi i načine kako deterdžent, ocat, soda bikarbona, kuhinjska sol i limun pomažu.

1. Pranje voća deterdžentom
Pesticidi koji se koriste kod uzgoja voća ne mogu se oprati vodom. Zbog toga je bitno ostaviti voće u otopini vode i deterdženta par minuta i dobro ga isprati. Tim načinom otklonit ćete većinu pesticida.

2. Pranje voća octom
Ovo je vrlo čest način pranja voća. Isperite voće mješavinom vode i octa u omjeru 1:3. Ocat će ukloniti kemikalije, ali i velik broj bakterija. Običnim pranjem možemo ukloniti samo 80 % bakterija dok će se kod pranja octom taj postotak povećati na 98 %!
Dobra ideja je i da se sredstvo napravi ranije pa njime možete poprskati voće kada vam je to potrebno. Voće se poprska otopinom i ispere toplom vodom. Najbolje bi bilo voće ostaviti oko 20 minuta potopljeno u mješavini octa i vode i nakon toga isprati.

3. Soda bikarbona
Najzahtjevnije za čišćenje je voće koje raste na zemlji kao što su npr. jagode. Napunite posudu s vodom i dodajte 1 žlicu sode bikarbone. Ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga voće dobro isperite.

4. Različite prirodne mješavine
Napravite unaprijed svoju mješavinu koja će učinkovito čistiti prljavštinu s voća. Pomiješajte 2 žlice sode bikarbone s 1 žlicom iscijeđenog limunovog soka u šalici vode. Sljedeći primjer je da napravite miks od 2 žlice octa s 1 žlicom limunovog soka i dodajte im vodu. Ako niste vremenski ograničeni, voće možete ostaviti u ovim mješavinama oko sat vremena.

Bilo bi dobro da što češće gulite voće. Tako ćete izravno smanjiti količinu kemikalija skidajući vanjski sloj s njega. Prije guljenja voćku dobro isperite. Dobar savjet je i oguliti malo veći sloj kako bi se otklonio što veći broj pesticida.

Pročitajte još

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović