Natrag
24.5.2018 23:06

facebook

twitter

google

rss

dulist

Očišćena zelena površina ispod platana na Pilama

26.5.2012 @ 8:57 Ana Prohaska Zanimljivosti

Podijelite:

Naša gradska uprava počela je uređivati Grad, no još puno toga treba dovesti u red i riješiti niz komunalnih problema. O svemu tome duList piše još od ožujka, a u suradnji s našim građanima izlazimo na teren i upozoravamo na ono što bi se trebalo riješiti i što ne služi na čast našem lijepom Gradu. 

A, djelatnici dubrovačkog Vrtlara i splitske tvrtke Jadro očistili su zelenu površinu ispod platana na Pilama, zaštićenog spomenika parkovne arhitekture, inače najprometnije kontaktne zone povijesne jezgre, a platanu stvorili povoljniji životni uvjeti, navode iz gradske uprave.

Pitanje je samo jesu li se ipak malo kasno sjetili, jer nam turisti već nekoliko vikenda u velikom broju dolaze i posjećuju Dubrovnik. 

Osim otpada koji su na ovoj zelenoj površini ostavili neodgovorni pojedinci uklonjene su usahnule biljke, a sam platan i postojeće zdrave biljke su prihranjene te će se redovitim navodnjavanjem i obogaćivanjem tla nastaviti održavati u izvrsnom stanju.

Nadzor radova je po dogovoru Vrtlara i Jadra izvršio jedan od najvećih dubrovačkih neovisnih stručnjaka za obnovu izvornih mediteranskih parkova, krajobrazni arhitekt Muzafer Bračković.  

Uređenje Pila, koje je započelo postavljanjem petunija na stupove javne rasvjete i obnovom kamenih pločnika i stubišta u okolnim ulicama, će se nastaviti drugim projektima iz djelokruga Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu. Uskoro se planira zamjena betonskog pločnika na sjevernoj strani kolnika kamenim, primjerenijim neposrednoj blizini povijesne jezgre te adekvatno omogućavanje pristupa dovoljnim količinama zraka i vode korijenju platana na Brsaljama, bez zadiranja u realizirano arhitektonsko rješenje sukladno usvojenoj prostorno-planskoj dokumentaciji. Također će se u najskorijem roku očistiti i adekvatnoj javnoj namjeni privesti gornji dio zelene površine na Pilama iznad platana oko kojeg je prostor očišćen u  akciji.

Grad Dubrovnik posebno pozdravlja angažman i koordinirano djelovanje svih nadležnih institucija za skrb o kulturnoj i parkovnoj baštini te se zahvaljuje Ministarstvu zaštite okoliša i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na davanju suglasnosti za čišćenje u vrlo kratkom roku, navodi se.

A mi se nadamo kako će se navedeno i provoditi, a ne se za par mjeseci ponovno zapustiti, što nije rijedak slučaj u našem Gradu. 
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana